Свет

СВЕТ У ШОКУ! Корона вирус је адаптиран да инфицира људе: Ево шта се крије иза свега

Тим врхунских научника саопштио је да они који истражују порекло избијања корона вируса треба да испитају могућност да је вирус изашао из лабораторије у кинеском граду Вухану, епицентру пандемије.

Професор Николај Петровски, вођа аустралијског тима, рекао је да овај вирус није типичан пример инфекције која је прешла са животиње на човека јер има “изузетну” способност да одмах уђе у људско тело, пренео је “Сан”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је додао да се не може искључити могућност да је вирус некако побегао из лабораторије за тестирање. Петровски, професор медицине Универзитета Флиндерс у Аделејду, вођа је истраживачке јединице која ће следећег месеца започети испитавање вакцине на људима.

Зашто се вируси јављају у Кини

Он је објаснио да кад нови вирус пређе са животиње на човека он обично јача како се адаптира на новог домаћина. Међутим, из засад необјашњивих разлога, нови корона вирус делује савршено адаптиран да инфицира људе. Професор је рекао да су најближе повезани познати вируси били проучавани на Институту вирусологије Вухан.

– Тренутно нема доказа да је вирус “процурио”, али има довољно посредник података да се забринемо. То ће остати могућност све док се не искључи – истакао је Петровски, додајући да не треба прескочити лабораторију у истраживању порекла пандемије.

-Ово је или невероватна случајност или знак људске интервенције – рекао је он.

Ричард Ебрајт, стручњак за биобезбедност, рекао је за “Сан” да су шансе да корона вирус природно има тако необичне карактеристике “могуће”, али да је “то мало вероватно”.

Ове тврдње ће подстаћи забринутост да је смртоносни вирус произведен у лабораторији како би ушао у људске ћелије.

Овај извештај долази након што је анализом података са мобилних телефона наводно установљено да је лабораторија у Вухану затворена у октобру прошле године. Извештај, у који је увид имао “НБЦ њуз Лондон” наводи да није било телефонске активности у високо обезбеђеном делу вуханског института од 7. до 24. октобра 2019. Такође се указује да се можда догодио “опасни инцидент” између 6. и 11. октобра.

Медији преносе да америчке и британске обавештајне службе испитују тај извештај, који даје на тежини теоријама да је вирус случајно побегао из лабораторије након што је прешао са шишмиша на човека.

Нема, међутим, директног доказа да је вирус изашао из вуханске лабораторије. Директорка лабораторије Ванг Јањи је порекла наводе да је пандемија потекла одатле. Она је признала да се на Институту радило на три жива соја корона вируса код слепих мишева, али да “ниједан од њих није подударан са оним који је изазвао пандемију”.

– Имамо три жива соја, али ниједан се не подудара с вирусом Сарс-ЦоВ-2 – рекла је она, додајући да је најближа подударност са вирусом који се раширио светом била 79 одсто.

-Наш институт је први пут примио клинички узорак непознате пнеумоније 30. децембра. Нисмо знали за тај вирус, нити смо се икада сусрели, истраживали или држали вирус. Заправо, као и сви други, ни ми нисмо знали да вирус постоји. Како је могао да процури из наше лабораторије када га никада нисмо имали – закључила је Ванг.

Извор: Блиц.рс