loading...
Здравље

ТЕК САДА ОТКРИВЕН КЉУЧНИ СИМПТОМ КОРОНА ВИРУСА: Обратите пажњу, ако га приметите ОДМАХ СЕ ЈАВИТЕ ЛЕКАРУ

Фото: Pixabay.com

Уобичајни симптоми Цовид-19 болести укључују упоран кашаљ и грозницу, али поједини људи показују и друге знакове инфекције.

Светска здравствена организација (СЗО) је саопштила да губитак говора код пацијената који болују од короне може да прати недостатак кретања, те ако пацијент осети ове симптоме обавезно треба да контактира службу хитне помоћи.

– Многи људи који су заражени вирусом корона ће доживети благе до умерене симптоме респираторних болести и опоравиће се без посебног медицинског третмана. Озбиљни симптоми су отежано дисање или кратак дах, бол или притисак у грудима, неуролошке проблеме ( губитак координације мишићних покрета и неразговетан говор). – истакли су експерти из СЗО.

Људи који су победили корону често не могу да говоре због притиска који вирус врши на плуц́а. Такође остају без даха, као да нису у стању да говоре.

Поједини пацијенти су казали да нису могли да саставе реченицу пре него што су смешетени у болницу у којој су лечени од вируса.

Губитак или поремећај говора могу такође да буду симптоми других медицинских и психолошких и важно је препознати их пре посете лекара.

Друга истраживања су пронашла да капљице из говора код асимптоматских случајева болести могу бити пут преноса болести. Научници су установили уз помоћ УВ светла да се путем говора може емитовати на хиљаде вирусних честица у само једној секунди.

Све већи број научних студија скреће пажњу на улогу уста у ширењу вируса. Стручњаци су открили да течност за испирање би могла да нас заштити од инфекције Цовид-19 тако што би њени састојци уништили вирус пре него што би он успео да инфицира људске ћелије.

Извор: Телеграф/srbijadanas.com

loading...