Свет

ТРАМП ВИШЕ НИЈЕ ПРЕДСЕДНИК САД! Роберт Рејх: Он је абдицирао!

Фото: Јутјуб

Биће вам опроштено ако нисте приметили. Његове вербалне бомбе су гласније него икад, али Доналд Трамп више није председник Сједињених Држава, пише у свом ауторском тексту за Гардијан професор јавне политике на Универзитету Беркли и бивши амерички секретар за рад Роберт Рејх.

„Немајући конструктиван одговор на ниједну монументалну кризу која сада тресе Америку, Трамп је абдицирао. Он не влада. Он игра голф, гледа кабловску ТВ и твитује“, наводи Рејх и поставља питање:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је Трамп реаговао на широке немире после убиства Џорџа Флојда у Минеаполису, црнца који је умро након што му је бели полицајац клечао на врату неколико минута док су га са лисицама бацили на земљу?

„Трамп је демонстранте назвао „разбојницима“ и запретио да ће их упуцати. „Када почне пљачка, започиње пуцњава“, твитнуо је парафразирајући бившег шефа полиције у Мајамију чије су речи подстакле нереде крајем 1960-их. У суботу је гласно говорио о „најокрутнијим псима и претећим оружјима“ чекајући демонстранте испред Беле куће, уколико икада пробију кордон припадника Тајне службе“, истиче Рејх.

О односу председника САД према пандемији коронавируса Рејх каже:

„Трампов одговор на последња три грозна месеца све веће болести и смрти био је подједнако несмотрен. Пошто је тврдио да је Цовид-19 „демократска превара“ и зачепио уста званичницима који се баве јавним здрављем, он је пребацио терет коронавируса на савезне државе. Гувернери су морали да нађу респираторе за одржавање пацијената у животу и заштитну опрему за болнице и друге неопходне раднике који су недостајали, често борећи једни против других. Они су морали да одлуче како, када и где поново отворити своју економију. Трамп је тврдио да „уопште није одговоран“ за тестирање и праћење контаката – што је иначе кључно за обуздавање вируса. Његов нови „план“ ставља одговорност на савезне државе да саме изврше тестирање и тражење контаката.“

Ни на пољу економије, према његовом мишљењу, Трамп се није показао.

„Више од 41 милиона Американаца је без посла. У наредним недељама у пола државе ће престати привремени мораторијуми за исељавање. Петина Американаца је овог месеца пропустила плаћање станарине. Предвиђена додатна давања за незапосленост истичу крајем јула. Шта је Трампов одговор? Попут Херберта Хувера, који је 1930. рекао да је „најгоре иза нас“, док су хиљаде гладовале, Трумп каже да ће се економија побољшати“, истиче Рејх и додаје:

„Нема ништа лоше у голфу, гледању ТВ-а и твитовању. Али ако је то готово све што председник чини кад је нација преплављена кризама, он није председник. У стварности, Доналд Трамп не води владу Сједињених Држава. Он не управља ничим. Он никога не организује Он не управља, он не надгледа. Не чита белешке. Мрзи састанке. Нема стрпљења за инструкције. Његова Бела кућа је у непрестаном хаосу. Његови саветници нису преносиоци истине. Они су лакеји, улизице и рођаци.“

Рејх истиче да откако је Трамп у јануару 2017. ступио на дужност он није показао интерес за управљањем.

„Он је опседнут само собом. Али садашњи скуп криза био је потребан да би се откриле дубине његовог крајњег презира према послу, његово потпуно одбацивање функције. У време националних траума, одрекао се основних дужности и одговорности председништва. Више није председник. Што пре престанемо да га третирамо као да то јесте, то боље“, закључио је он.

Извор: Курир.рс/Гардијан