Регион

„ТРЕБА ПРОТЕРАТИ ЦГ ТАЈКУНЕ ИЗ БЕОГРАДА, ПА ДА ВИДИТЕ ШТА СУ МЕРЕ РЕЦИПРОЦИТЕТА!“ Кнежевић нокаутирао Марковића!

У црногорском парламенту данас се водила бурна расправа о бројним питањима, а на дневном реду нашла се и одлука црногорских власти да не отворе од 1. јуна границу са Србијом

Због тога су севале варнице између премијера Душка Марковића и посланика Демократског фронта Милана Кнежевића, а Марковић је ушао у клинч и са послаником СДП-а Ранком Кривокапићем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одговарајући на почетку на питање посланика ДПС-а Драгутина Паповића какав је одговор Владе на све „чешће покушаје спољних и унутрашњих политичких чинилаца да угрозе мир, стабилност, независност, демократију и грађанско друштво Црне Горе“, Марковић је рекао да да су сви „покушаји и насртаји угрожавања мира, стабилности, а посебно независности Црне Горе узалудни и да ће бити санкционисани“.

– Узалудни су насртаји, намерно кажем насртаји, не покушаји, јер су покушаји блага реч за све оно са чим смо се суочавали 1997. и 1998, 1999. и 2000, па 2006. и 2016 – рекао је Марковић и додао да ти покушаји нису ништа чешћи сада.

– Они су сада видљивији јер су одраз панике, нервозе, јер успех наше политике лежи у развоју демократским стандардима чему су они одавно окренули леђа јер Црна Гора на глобалној сцени није више сама нити сама себи препуштена – истакао је Марковић.

– Сваки покушај деструкције и дестабилизације биће санкционисан у складу са Уставом и законом одлучно и ефикасно јер Црна Гора није оно што је била пре десет или 20 година – казао је Марковић и додао да одлуке Владе нису одлуке ни против кога, као што није ни одлука о отварању граница.

Потом је уследила и полемика са Миланом Кнежевићем из Демократског фронта који је критиковао власт, а поготово, како је навео, промовисање Томпсона на Јавном сервису.

– Ви и председник државе утркујете се у антисрпству и претите вашим судовима. Јесу ли то они судови где су кандидати преписивали на тестовима, где су судије корумпиране? Не плашимо се, све што сте могли да спроведете над ДФ-ом сте спровели, остаје само да нас убијете, о чему се, верујем и размишља у одређеним државним структурама – казао је Кнежевић.

Он је додао да ДФ нема намеру да преиспитује независност Црне Горе, али да неће дозволити грађење државе на антисрпству и проглашењу СПЦ за агресора.

– Ако то желите имаћете сукобе да ДФ-ом и већинском Црном Гором, а уколико не желите спремни смо да разговарамо на ту тему о националном православном помирењу, али га не желите јер сте навикли да фунцкионишете на поделама – поручио је Кнежевић.

Он је поменуо и одлуку да се отворе границе према одређеним државама, међу којима је и Немачка, која је затворила границе за Црну Гору.

– Ангела Меркел вам је рекла ауфидерзен – навео је Кнежевић.

Он је додао како, да је на месту Србије, не би забрањивао слетање авиона Монтенегро ерлајнса него би пописао „црногорске тајкуне који су створили пословне империје по Србији и одатле промовишу антисрпску политику и такозвану државу Косово“ и протерао би их, а деци њиховој забранио да се проводе по Београду.

– Онда бисте видели шта су мере реципроцитета – рекао је Кнежевић.

Он је додао да је једино привлачење инвестиција када премијер „седне у кафић свог сина и тада се попуне сва празна места у кафићу“.

Марковић му је одговорио да спекулише чињеницама и не заслужује озбиљан коментар.

– Реаговали сте као градски оговарач који купи приче са улица и преноси. Која је то моја антисрпска изјава и против државе Србије? Када сам поменуо њихову политику, званичника, а посебну институцију? Покушали сте да манипулишете – рекао је Марковић.

Коментаришући наводе Кнежевића да би протерао Црногорце из Србије, рекао је да је посланик показао или се кандидовао да буде министар у Влади Србије против Црне Горе.

– Покушавате да будете ексклузивни по питању антифашизма, немате екслузивитет да узимате споменице и ордења јер је моја цела породица партизанска. Ви сте далеко од антифашистичких вредности јер својим политичким деловањем газите темеље Црне Горе – казао је Марковић коме су у реч упадали посланици ДФ-а из клупа, након чега их је опоменуо председник Скупштине Иван Брајовић.

Марковић је рекао и да му је син закупио кафић, својим новцем, не државним.

– Поносан сам на то. Ниво црногорских инвестиција је рекордан преко 2 милијарде, и ако се то реализује преко те локације веома сам задовољан – саопштио је Марковић.

Додао је да је Црна Гора уважавајући смернице ЕК одлучила да се проблему попуштања мера посвети системски.

– Никоме нисмо рекли да грађани наши могу да иду у земље према којим смо ми отворили границе јер то не зависи од нас. У потпуности смо свесни да је укидање ограничења неопходно за привредни опоравак. Нема љутње када је у питању национално здравље. Желимо да Србија из ове ситуације изађе што пре – рекао је Марковић.

Он је додао да се Србија успешно носи са епидемијом и у Влади се надају да ће се то десити брже него што стандарди говоре.

– У том тренутку ми ћемо бити отворени за српске држављане. Они ће, ако желе, бити добродошли у Црну Гору. Њихова је одлука да забране летове МА на српски аеродром, поштујемо, видећемо шта стоји иза тога и колико ће трајати. Ово је самостална независна одлука Србије – рекао је Марковић, подсећајући да се Црна Гора није љутила на забрану извоза пшенице.

Након тога је уследила полемика између Марковића и Кнежевића да ли је и када је казао да би протерао Црногорце из Србије мислио на све грађане Црне Горе или „тајкуне и државне функционере“, уз добацивање осталих посланика ДФ-а.

Кнежевић је тражио паузу да се утврди шта је говорио, што није дозволио Брајовић поручујући да може добити стенограм.

Прича је потом отишла у другом правцу. Говорило се о извештајима Фридом Хауса, али и о томе колико је Црна Гора напредовала на путу ка ЕУ.

Марковић је рекао да данас нема званичника у Црној Гори, од Вашингтона до Истанбула, и за истим столом у Бриселу, „који не одају признање евроатланској способности Црне Горе, њеној спремности и доприносу очувања глобалног мира и стабилности“.

– Ако каже и америчка амбасадорка да смо на том плану стали, није тачно. Ми јесмо, када је у питању европска интеграција и један од разлога је овај о којима говоримо. Друго разлог је и сами проблеми у Европској Унији. Ајмо да урадимо да то питање и тај проблем решимо – рекао је Марковић.

Говорећи о односима ДПС-а и СДП-а Марковић је рекао да се тог периода са задовољством сећа.

– Сећам се исцрпљујућих разговора личних и много наших неслагања, па и указивања да се Црна Гора не може демократизовати са онима који не воле Црну Гору, без обзира колико је ДПС за вас био проблематичан, али ви сте били упорни, па сте тако са тим политичким структурама у Будви, у Котору, па и у неким другим општинама. У Херцег Новом… Данас се тамо гази све што је демократско, европско и црногорско – рекао је Марковић.

Погледајте видео

Извор: Телеграф/Информер