Регион

У ГРЧКУ И БЕЗ ТЕСТА НА КОРОНУ: Грчки министар туризма најавио да тестирање од 1. јула можда неће бити обавезно!

Засад је замисао да сви буду тестирани како се не би питали да ли је неко поред њих заражен, али 1. јул је далеко, тако да до тада можда не буде обавезно, поручио министар туризма Харис Теохарис

Многи грађани Србије, иако жељни мора, већ су одустали од летовања због превисоких цена тестирања на корону, које би одмор четворочлане породице могле да поскупи и за око 1.000 евра. Међутим, изјава грчког министра туризма Хариса Теохариса да од 1. јула тестирање можда неће ни бити обавезно поново је пробудила наду, а са овим ставом су сагласни и домаћи стручњаци!

– Идеја је да се изврши инспекција у земљи одласка, тако да се људи који су већ у авиону осећају сигурно и знају да су други путници негативни на вирус корона. Засад је наша замисао да сви буду тестирани како би могли да се одморе и не питају се увек на плажи да ли је неко поред њих заражен.

Ипак, 1. јул је далеко, тако да би правила могла да буду потпуно измењена до тада, а тестирање можда неће ни бити обавезно – рекао је грчки министар туризма Харис Теохарис.

Могућност да тестирање неће ни бити неопходно није искључио ни Душан Спасојевић, амбасадор Србије у Грчкој, који је рекао да ће тек бити речи о томе да ли је тест неопходан.

– Мере још нису до краја дефинисане. Колико смо у Атини разумели, све мере биће остављене за билатерално споразумевање између земаља. Очекује се да ће ове недеље бити обављени разговори на свим нивоима и да ће се наћи решење за све земље Балкана – истакао је Спасојевић.

Кризни штаб препоручио је Влади Србије да се од 1. јуна у потпуности отворе границе за четири земље у окружењу – Црну Гору, БиХ, Северну Македонију и Албанију. А уколико би то било договорено, постоји могућност да, поред Грчке, тестови не би били неопходни ни за Северну Македонију, што значи да би друмски саобраћај од Србије до Грчке био проходан, али остаје да се види да ли ће се мењати прописи за улазак у Србију.

Др Радмило Петровић

ДИСТАНЦА ОД ДВА МЕТРА НА ПЛАЖИ

Др Радмило Петровић, епидемиолог, такође очекује да вирус током лета настави да слаби због високих температура и УВ зрачења. – Смањење влажности и пораст температура утицаће на смањење активности вируса и број заражених. Сигурније би било када би на снази остало тестирање, али најбитније је да сви који отпутују воде рачуна да на плажи држе дистанцу од два метра, воде рачуна о хигијени руку и да у затвореним просторима носе маску – рекао је за Курир Петровић.

– Реално је очекивати да Грчка укине обавезу тестирања за улазак у земљу. То је земља у којој се 20 одсто БДП ослања на туризам, а посети је 30 милиона људи.

С друге стране, број заражених широм Европе опада, а томе ће још допринети топло време, па се може очекивати да до 1. јула проценат заражених буде минималан, што би путовање учинило безбедним – рекао је за Курир проф. др Жарко Ранковић, инфектолог и члан кризног штаба у Нишу.

Душан Спасојевић

ЛЕТОВИ ЗА ГРЧКУ МОЖДА ВЕЋ ОД 1. ЈУНА

Душан Спасојевић рекао је и да постоји могућност да летови за Грчку буду успостављени већ од 1. јуна. – До 1. јуна у Грчку не могу ући сви који нису држављани ЕУ. Међутим, с обзиром на то да Србија није на листи земаља за које су забрањени летови, то ће у великој мери зависити од авио-превозника. Практично, било би могуће да се од 1. јуна успоставе летови на линијама које су и пре постојале, Београд-Атина и Београд-Солун – рекао је Спасојевић и додао да се казне за непоштовање прописа нису мењале и да се крећу око 150 евра.

Он је додао да ни тестови нису сто одсто поуздани, јер не могу бити старији од три дана, док је период инкубације коронавируса у просеку седам дана.

Извор: Курир.рс/Ружица Кантар

loading...
Loading...