Регион

У Грчку ипак можете пуним аутомобилом, а ова правила су још на снази

Пропис да у Грчку у једном аутомобилу могу да уђу само две пунолетне особе је спекулација, тако нешто није потврђено и немамо званично саопштење о томе, каже за Спутњик амбасадор Србије у Грчкој Душан Спасојевић.

Он напомиње да је у Грчкој од данас наступило ново попуштање мера уведених поводом епидемије коронавируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Од данас је могуће путовати на сва острва са копненог дела Грчке, што је свакако у интересу за српске туристе. До сада је било могуће путовати само на највеће острво – Крит. Од данас су отворени и ресторани и кафеи, додуше, само они у којима је могуће седети у баштама. Ту ће бити примењене мере социјалног дистанцирања – на одређеној површини моћи ће да седи ограничен број људи“, каже Спасојевић.Иста правила, додаје српски амбасадор у Атини, важе и за организоване плаже. Хотели ће бити отворени од 1. јуна, а од 15. јуна и сезонски хотели.

Сваки хотел ће морати да има координатора задуженог за коронавирус, као и лекара, који ће бити на располагању турстима.

Аутомобилом до Грчке могу и више од две особе

Држављани Србије који у Грчку долазе пословно, сезонски радници, као и они који иду у посету родбини, моћи ће да уђу у Грчку од 1. јуна. Од 15. јуна грчка граница биће отворена за све српске држављане. Они неће морати да иду у карантин,  нити да имају негативне резултате теста на коронавирус, истиче Спасојевић.

„Када је у питању путовање аутомобилима, правило да само двоје могу да се возе, у Грчкој није на снази. Та мера је нешто што није потврђено. То је спекулација. Немамо званично обавештење о томе“, објашњава Спасојевић.Оно што је индикативно, а с обзиром да су за последња 24 сата у Грчкој забележена свега два случаја новооболелих и да није било преминулих, грчке власти одлучиле су да од 1. јуна отворе и основне школе, што је, према Спасојевићевим речима, знак да криза јењава.

Пропис да у аутомобилу буде највише двоје пунолетних људи у Грчкој је била на снази, али је укинута.

Српски медији објавили су вест да сви који овог лета одлуче да путују у Грчку треба да знају да у ту земљу неће моћи да уђу уколико се у аутомобилу налази више од две пунолетне особе.

Извор: sputniknews