Србија

УДАРНА ВЕСТ! Данас је веома важан дан за Србију! Потписује се важан споразум: Присуствује и председник Вучић

БЕОГРАД – Европска унија определила је 70 милиона евра бесповратних средстава Србији у оквиру првог дела ИПА програма за 2020. годину, а финансијски споразум о томе потписан је данас у Београду, у присуству председника Александра Вучића.

Споразум су потписали министар за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, а церемонију потписивања путем видео линка пратио је и европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархеји.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У фокусу првог дела ИПА програма за 2020. годину су локални развој, конкурентност и запошљавање.

За конкурентност, пољопривреду, иновативност и рурални развој, уз грантове опредељено је 30 милиона евра за до 450 микро предузећа, стартапове и организације за пословну подршку у мање развијеним регионима Србије.

Посебан фокус стављен је на јачање капацитета за надзор и реаговање на заразне болести, након пандемије вируса корона, а за то је, као и за запошљавање, образовање и социјалну заштиту најугроженијих, опредељено 25 милиона евра.

Преосталих 15 милиона евра из Споразума опредељено је за подршку Србији у процесу приступања ЕУ и то за подршку српским институцијама за успешно вођење процеса европских интеграција.

Резултати који се очекују су да институције у секторима саобраћаја, енергетике, здравства и пољопривреде буду оспособљене да усаглашавају домаће прописе са ЕУ и да окончају приступне преговоре у својим областима.

Такође, очекује се и побољшани оперативни систем за управљање дистрибуцијом гаса и способност тог система да надгледа и управља инфраструктуром за дистрибуцију гаса, као и испуњени услови за приступање Царинској унији.

Извор: Танјуг