Србија

УДАРНА ВЕСТ! Огласила се премијерка Брнабић: Могуће је поновно увођење рестриктивних мера!

У овом тренутку Србија има добар тренд, „имамо два дана узастопно испод 4 одсто позитивних у односу на укупно тестиране. Јутрос и синоћ смо имали испод два одсто, сачекаћемо до 15 часова да видимо бројеве за данас“, рекла је Ана Брнабић на ТВ Прва, одговарајући на питање кад ће бити укинуто ванредно стање

– Најважнија у овом тренутку је лична одговорност, људи морају имати висок степен личне одговорности да не дође поново до јачања епидемије. Кад имате блаже мере, лична одговорност је најважнија. Наставићемо да тестирамо велики број грађана, данас ћемо прећи бројку од 100.000 тестираних на ковид 19. По томе је у овом делу Европе од нас боља само Словенија – обаснила је Брнабић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уколико са релаксирањем мера ситуација не буде под контролом, биће поново уведене рестриктивне мере, рекла је она.

– Нама су на првом месту људски животи – додала је Брнабић, и истакла да се нада да ће следеће недеље бити укинуто ванредно стање.

У овом тренутку Србија има добар тренд, „имамо два дана узастопно испод 4 одсто позитивних у односу на укупно тестиране. Јутрос и синоћ смо имали испод два одсто, сачекаћемо до 15 часова да видимо бројеве за данас“, рекла је Ана Брнабић на ТВ Прва, одговарајући на питање кад ће бити укинуто ванредно стање.

– Најважнија у овом тренутку је лична одговорност, људи морају имати висок степен личне одговорности да не дође поново до јачања епидемије. Кад имате блаже мере, лична одговорност је најважнија. Наставићемо да тестирамо велики број грађана, данас ћемо прећи бројку од 100.000 тестираних на ковид 19. По томе је у овом делу Европе од нас боља само Словенија – обаснила је Брнабић.

Како је рекла, кад се укине ванредно стање, престаће забрана кретања и неће бити полиције на улицама.

Које мере остају на снази?

– Наставиће да важе мере превенције, заштитна опрема тамо где је потребна, појачане мере опреза и превенције. То ће бити наша нова нормалност. Социјална и физичка достанца док се не открије вакцина.

Она је рекла и да ће се у наредном полако дизати привреда, да ће се отварати границе, али и да изолација од 15 дана по уласку у земљу и даље остаје на снази.

О шведском моделу

– Никада нисмо разматрали тај модел, имала га је и Велика Британија. Ми смо гледали шта раде друге земље, али нисмо хтели да уђемо у такав ризик. Велика Британија је у марту одустала од тога, а тај модел се мери хилајдама и хиљадама мртвих. Срђа Јанковић каже да морате платити данак у људским животима за тај модел. Ми нисмо размишљали како да сачувамо привреду, а да имамо већи број умрлих. Никада, ни у једном тренутку нисмо рекли ставили један једини евро, долар, динар, једно радно место пре једног људског живота. Увек је на првом месту била заштита људског живота. Ниједан ресурс ми нисмо штедили да бисмо те људске животе заштитили – објаснила је Брнабић.

На питање о одговорности када је реч о Геронтолошком центру Ниш, и да ли ће осим директора још неко сносити одговорност попут ресорног министра, Брнабић је рекла да ће се о одговорности тек разговарати.

– То је несретан пример оног што би се десило да нисмо имали овако рестриктивне мере. Те људе је тешко заштитити од вируса. Највећа одговорност је на директору центра. Није он једини крив. Ту сте имали запањујуће примере непрофесионализма и бахатости и безобзирности. Имали сте примере лекара чији су родитељи били корисници услуга тог центра, лекара КЦ Ниш који су ишли да посете своје најмилије, ми смо брзо одрадили истрагу, директор је у притвору и чека суђење. Одговорност је и на људима који су ту радили.

– У свакој земљи је корона ушла у геронтолошке центре, и нисам сигурна да је то уопште било могуће спречити. Имали смо један случај и у Неготину и тамошњем приватном дому за старе где смо, реагујући на корону, открили да се у њему налази већи број људи него што је то уопште дозвољено. Ако сте се играли са људским животима, мораћете да платите цену за то – истакла је Брнабић.

Каже и да мисли да би било на хиљаде мртвих, да нису предузимане рестриктивне мере.

Она је свима који се жале на рестриктивне мере и затвореност у својим домовима поручила – „размислите колико би било хиљада мртвих да нисмо имали рестриктивне мере, као популација која има висок број старих лица“.

– Мислим да је министарство предузело све да се то не деси. Ми смо то исто одрадили као кризни штаб. Имали смо случај у Неготину у приватном дому за старе, где смо ушли да тестирамо и запослене и штићенике, па смо открили да има више људи него што је дозвољено, против власнице је поднета кривична пријава.

На питање о протесту у 20.05, када поједини грађани након аплауза лекарима, буку праве у знак протеста против актуелне власти, премијерка наводи да је реч о политичкој злоупотреби.

– У 90 одсто тога је политички, зато што су на њега позвале политичке странке и покрети. Накачили су се на аплауз за медицинске раднике, и довели до тога да се једва чују – прича Брнабић.

Она је оптужила опозицију да позива на кршење мера, а за оне који су палили бакље каже да би требало да одговарају, „јер су сви једнаки пред законом“.

Премијерка Србије каже и да верује да ће се одлуке о изборима донети у најбољем демократском маниру, као и да ће сутра бити присутна на састанку председника Вучића са представницима странака о наставку изборних радњи.

– Видећемо како ће проћи састанак. Најважније је да сачувамо сваки живот, да наставимо тренд смањења броја ново заражених до коначног гашења епидемије – рекла је Брнабић.

Подсетила је да је одлука о заустављању изборног прочеса донета на састанку Вучића са представницима политичких партија И то широким консензусом.

– Грађани су могли да виде да је и пре одлуке о заустављању изборних радњи Вучић позвао све политичке странке које су предале листе И које имају намеру да учетсвују на изборима на консултације. Била сам тада присутна, бићу присутна и сутра – рекла је Брнабић.

Навела је да ће председник Вучић опет испунити обећање да се поново састане са представницима политичких странака пре доношења одлуке о датуму избора.

– То је једна од најбољих демократских пракси и примера како то може да се уради у уређеним државама – каже Брнабић.

Брнабић је рекла да ће Србија имати добре економске показатеље, без обзира на Цовид-19.

– Када смо имали састанке у вези са рестриктивним мерама, Вучић је ту био у мањини, јер је био против „полумера“. Он је рекао: ја не верујем у полумере. Рекао је да је тако решен проблем са финансијском кризом 2014. године, увођењем рестриктивних мера и, испоставило се, и за ово је био у праву. Признајем да сам ја била међу онима који су мислили да би требало да буду блаже – истакла је она.

За помоћ од 100 евра која је намењена грађанима, она је навела да је то подршка која није својствена за Србију.

– Меру директне финансијске помоћи грађанима има још неколико развијених држава, од САД до Сингапура, како би помогле својим грађанима. Код њих то није 100 евра јер су богатије земље, али су то урадиле како би помогле и њима и својој привреди – истакла је Брнабић.

Премијерка је истакла и да предстоји озбиљна борба за српску привреду.

– Ја и чланови владе нећемо узети тих 100 евра, јер је наш посао да радимо у интересу грађана, привреде и буџета. Ми смо ту да обезбедимо то за наше грађане. Има и оних који ће узети па дати у хуманитарне сврхе – навела је она.

На опаску да се у кризи најбоље види какав је ко, Брнабић каже да је то тачно, рекавши да је влада Србије радила као тим.

– Никада мање није било различитих мишљења и несугласица. Сви смо били на истом задатку. Ја сам задовољна мојим тимом – каже она.

На питање шта ће прво урадити након укидања ванредног стања, Брнабић каже да јој је највише недостајала ужа и шира породица.

– Издвојићу вече да се видим са мајком, коју нисам видела два месеца, и једно са својим најближим пријатељима – навела је премијерка.

 

Извор: Информер.рс