Србија

УЖАС! Поново су упућене претње Србији: „Београдски попови из Црне Горе могу само да изнесу ПРАШИНУ НА ОПАНЦИМА“

Мираш Дедеић, који себе назива предводником Црногорске православне цркве, оптужује Српску православну цркву да „предводи устанак против уставног поретка“ Црне Горе

Мираш Дедеић, који себе назива предводником Црногорске православне цркве, оптужује Српску православну цркву да „предводи устанак против уставног поретка“ Црне Горе и да се „ставила у функцију великодржавних интереса Србије“ .

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У писаној изјави, коју преносе црногорски медији, распоп Мираш Дедеић или „митрополит Михаило“ истиче да су светиње које брани СПЦ и њени верници заправо црногорске и поручује „београдским поповима да из Црне Горе могу да изнесу само прашину на опанцима“.

„Они предводе устанак против уставнога поретка, којем тепају литије и молебани, и доводе у питање основне вредности европске цивилизације и насрћу на историјске чињенице“, навео је Дедеић.

Истиче да СПЦ „диригује устанком чији је заштитни знак узвик: ‘не дамо светиње'“.

„Чије су то светиње ако не црногорске? Сваки камен наших цркава и манастира чува културни идентитет нашега народа и црногорског простора. Амбиције цетињске филијале београдске патријаршије, која се представља црквом, несразмерне су моћима које покушавају да компезују подупирањем са Србијом и Републиком Српском. Њих две, заклоњене бригом за своје сународнике, понашају се као силе и надахњују београдске попове по Црној Гори да руше уставни поредак и отимају цркве и манастире и културну баштину, уопште“, став је Мираша Дедеића, односно поглавара канонски непризнате Црногорске православне цркве.

Он је позвао грађане да се „окупе око вредности које чине окосницу свакога цивилизованог друштва, какво је црногорско“, а све у циљу, како је навео да се „спречи слом државе и пад у ропство београдских центара моћи“.

Још једна изјава која апсолутно неће допринети смиривању тензија у Црној Гори…

 

Извор: Новости.рс