Србија

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА! Огласила се НБС: Ево како можете подићи помоћ од 100 евра

За грађане који због здравственог стања или других оправданих разлога не могу лично да подигну једнократну помоћ од 100 евра са посебног наменског рачуна у банакама и пословницама „Поште Србије“ то могу да учине овлашћена лица на основу једнократног пуномоћја.

Како би омогућила исплату на наведени начин, Народна банка Србије је 20. маја донела Инструкцију о начину исплате једнократне новчане помоћи пунолетним држављанима Републике Србије са посебних наменских рачуна.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У складу са том инструкцијом, банка је дужна да омогући исплату новчаних средстава с рачуна у просторијама банке лицу које корисник овласти, на основу једнократног пуномћја, за подизање новчаних средстава с рачуна корисника, саопштено је из НБС.

За кориснике – пословно неспособна лица која не могу самостално да располажу новчаним средствима једнократне помоћи, исплата се врши овлашћеном лицу на основу увида у јавну исправу којом се доказује овлашћење за располагање одговарајућом имовином тог корисника.

Приликом исплате, на увид се достављају и лична документа овлашћеног лица и корисника.

Пуномоћје се може дати алтернативно на обрасцу који је одштампан уз Инструкцију НБС, као и у форми коју утврди банка или у слободној форми, и у том случају оно обавезно садржи податке из обрасца НБС и не мора бити оверено код нотара.

У циљу спречавања преварних радњи и злоупотреба, прописано је да банка може коришћењем средстава за комуникацију на даљину проверити с корисником аутентичност овог пуномоћја, као и контакт податке овлашћеног лица, на пример позивом броја телефона овлашћеног лица по пуномоћју у присуству службеника банке, наводи се у саопштењу.

Извор: Информер.рс/Тањуг