СРБИЈА ЈАВЉА

ВАЖНО! ДР Грујичић и ДР Кон изнели ЗАЈЕДНИЧКИ СТАВ због којег ће се свако од нас озбиљно размислити пре него што…

* Због десет дана летовања у иностранству ризикујете да се заразите, да угрозите здравље и безбедност, каже др Даница Грујичић * На дестинацију на коју бисте отпутовали долазе људи из различитих крајева света, а не знате како су се они чували, лечили…, упозорава др Предраг Кон

Не идите на летовање ван Србије јер због пандемије коронавируса свако даље путовање и нови контакти са непознатима могу да угрозе здравље, упозоравају доктори Даница Грујичић и Предраг Кон. Они за Информер кажу да је, без обзира на смиривање ситуације и јењавање епидемије, за грађане најбезбедније да одмор проведу у Србији, у којој знају каква је епидемиолошка ситуација са короном.

Фото: Јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Не знамо како ће овај вирус наставити да се шири по другим земљама, ни када ће све земље успети до краја да га искорене. Немамо потпуну и реалну слику епидемије короне у Европи и свету. Није искључено да вирус мутира под високим температурама, па може да се деси да епидемија поново букне док сте, на пример, на мору у Грчкој, Црној Гори, Турској или било где у иностранству. Због десет дана летовања на мору ризикујете да се заразите, да угрозите здравље и живот – напомиње проф. др Грујичић и додаје:

– Сада сви заједно ово преживљавамо и мислим да је боље за све наше грађане да се одмарају у нашој земљи. Има планина, бања, језера, останите овде током летње сезоне.
Епидемиолог др Предраг Кон објашњава да је најбезбедније да се лето проведе у својој земљи јер свако путовање и контакти са непознатим особама могу бити опасни по здравље.

– У иностранству бисте сретали туристе из различитих крајева света, а не знате како су се они штитили, лечили… Уколико путујете по нашој земљи, то је другачије. Једноставно, безбедније је. Све више мојих колега лекара мисли као ја – рекао је Кон.

Са друге стране, туристички радници кажу да наша земља обилује дестинацијама на којима може одлично да се проведе одмор, од бања, преко планина, па до сеоског туризма.

Чак 700.000 домаћих туриста могло би да летује ове године у Србији. Тако би милијарду и по евра, колико Срби потроше на одмору у иностранству, могло да остане у земљи, што би допринело покретању привреде колико и једна озбиљна страна инвестиција!

Министар туризма Расим Љајић каже да би било добро да грађани сачувају своје здравље и летују у Србији, а то би помогло и наш туризам.

– Ми смо поделили већ 400.000 ваучера за летовање. Сваке године на летовање у иностранство одлазе стотине хиљада наших људи на разне туристичке дестинације. Надамо да ће добар њих ове године летовати у Србији – истиче Љајић.

Директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић истиче да је ово лето права прилика да упознамо своју земљу.

– Осим најпосећенијих Златибора, Копаоника, Врњачке Бање и Сокобање, ту је и пуно језера која лепотом никога не остављају равнодушним. Баш зато смо одлучили да слоган наше летње кампање, која званично почиње у понедељак, буде: Изабери своју авантуру! #видисрбију – каже Лабовић за Информер.

Томислав Момировић, члан ХОРЕС, удружења хотелијера и ресторатера и власник хотела „Мона“ на Златибору нада се да ће наши држављани ове године провести одмор у земљи.
– То би пуно значило за наш туризам јер би велики новац који сваке године наши грађани остављају у иностранству остао у земљи – истиче Момировић.

Извор: Информер