Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Данас почиње исплата од 90.000 динара! Ако сте на овом списку добићете новац!

Прва уплата од 30.000 динара, која је за март, биће најкасније у уторак.

– Београдским уметницима који су у установама културе радили по уговорима о делу биће исплаћено за три месеца, март, април и мај, по 30.000 динара као помоћ, а прва исплата на рачун 309 уметника стићи ће најкасније у уторак – изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Весић је навео да су то уметници без сталног радног односа и за које није постојао законски основ да им се исплаћују плате, зато је, подсећа, Град Београд заједно са руководством 17 установа културе одлучио да им финансијски помогне.

– Када је почело ванредно стање Град Београд је одлучио да нађе начин да помогне својим самосталним уметницима. Ми имамо 17 установа кулутре и осим оних уметника који су стално запослени има уметника који раде по уговорима о делу и ти уметници су остали без прихода јер су установе културе престале да раде – рекао је Весић.

Прва уплата од 30.000 динара, која је за март, биће најкасније у уторак, каже Весић, док ће касније бити исплаћене и за април и мај.

– Београдски уметници добиће по 90.000 динара као врсту помоћи док установе културе не почну да раде. На тај начин желимо да покажемо нашим уметницима да Београд мисли о њима и да желимо да им помогнемо како би преживели ово тешко време и прехранили своје породице – каже Весић.

Како је објаснио, новац за то је обезбеђен из овогодишњег конкурса за културу који не може да се реализује због ванредног стања, те је одлучено да тај новац буде уплаћен директно уметницима.

Весић наводи да се стање полако нормализује, те да ће и установе културе радити, а уметници ускоро наставити са послом.

Извор: Курир.рс/Тањуг