Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Данас промене на границама: Ево шта вам је потребно за улазак у Србију!

Фото: јутјуб

 За улазак у Србију од данас више није потребно имати негативан тест на корона вирус, нити посебну дозволу за домаће и стране држављане, одлучила је Влада Србије.

На јучерашњој седници одлучено је да више не постоји ни мера упућивања у самоизолацију приликом доласка у Србију. Кризни штаб је то препоручио Влади Србије почетком ове седмице, а на основу анализе тренутне епидемиолошке ситуације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свим особама које улазе на територију Србије биће уручивана здравствена упозорења у којима се наводи да улазе на територију на којој вирус још увек циркулише, као и начини превенције инфекције.

Цена теста иста у целој земљи

Тестирање на лични захтев коштаће 6.000 динара на територији целе Републике Србије. Како је саопштила владина Канцеларија за сарадњу са медијима, за студенте и малолетна лица тестирање ће и даље бити бесплатно.

– Изолација свим људима који су досад ушли у Србију, а која им је одређена на 14 дана јер нису имали пи-си-ар тест од данас се прекида – најавила је проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, епидемиолог и члан Кризног штаба Владе за борбу против коронавируса.

Они који су досад ушли у земљу, а у изолацији су 14 дана од момента уласка, прекидају је.

– У Србији неће све бити препуштено случају. И даље је на снази активан епидемиолошки надзор над свим особама које испуњавају индикације случаја инфекције вирусом. То практично значи да ће и даље сви, који добију симптоме инфекције, бити тестирани. Уколико су резултати анализа позитивни, они ће бити смештени у здравствене установе, и то у зависности од тежине клиничке слике. Уколико немају симптоме или су они благи, такве особе одлазиће на лечење у привремене ковид центре. Али, ако им је тежа клиничка слика, биће смештени у ковид болнице – каже др Кисић Тепавчевић и додаје да кућна изолација за такве особе, као варијанта још не долази у обзир.

Брнабић: Слушали смо став струке

Премијерка Србије Ана Брнабић најавила је јуче да одлука Владе неће бити политички мотивисана, већ да ће бити донета на основу става струке.

– Нисмо доносили политичке одлуке, нити бисмо то радили. То је била одлука на Кризном штабу, струка је била за ту одлуку, јер постоји практичан проблем са тестирањем, односно постоји велики број земаља где се људи не тестирају ако немају симптоме. Променили смо одлуку која је значила да много људи не може да уђе и да много тога остаје на арбитрарност владине комисије која одобрава улазак – рекла је Брнабић.

Извор: Курир.рс/Блиц