Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Ево како ће се грађани тестирати на корону! Ово је цена теста, и на овај рачун ћете уплатити новац!

Фото: Pixabay.com

Директорка Фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић рекла је за РТС да је поступак једноставан када је у питању тестирање грађана на лични захтев. Грађани ће моћи да уплате новац на јединствени рачун који ће бити од данас после подне на сајту  covid19, након уплате могу да оду у било који институт, завод за јавно здравље или евентуално у дом здравља.

Институт „Батут“, заводи у појединим градовима већ тестирају грађане којима је тест на корону неопходан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сања Радојевић Шкодрић, директорка Фонда за здравствено осигурање, рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да када се ради о бесплатном тестирању, тестирању о трошку државе оно је обезбеђено за све грађане који имају симптоме, за грађане који су били у блиском контакту са зараженом особом и у здравственим установама за пацијенте који одлазе на одређене интервенције.

Навела је да је то, на пример, бронхоскопија, затим за све хируршке операције или пацијенти треба да се хоспитализују на одређеним интернистичким одељењима – хематологија, ендокрина или мешовита интернистичка одељења.

Према њеним речима, бесплатно тестирање је омогућено свим студентима или малолетним лицима која путују у земље које не дозвољавају улаз без претходно урађеног пи-си-ар теста.

Дозвољено је тестирање на лични захтев грађана – што је омогућено од петка. Радојевић Шкодрић каже да је цена тестирања 6.000 динара коју је држава одредила. Истиче да је то непрофитабилна цена јер држава нема апсолутно никакву зараду.

Објашњава да је поступак једноставан када је у питању тестирање на лични захтев.

„Грађани ће моћи да уплате на јединствени рачун који ће бити од данас после подне на сајту цовид19, након уплате могу да оду на било који институт, завод за јавно здравље или евентуално дом здравља – до 17 часова да им се уради брис и електронским путем добијају резултат у року од 24 сата, изузетно до 48 часова“, објаснила је она.

Напомиње да грађани не морају да брину о којој врсти теста се ради, јер сви тестови се централизовано набављају преко републичког фонда, тестове је одредила струка, односно оперативна стучна група коју је одредио кризни штаб, тако да је квалитет тестова у свим институтима индентичан и цена теста је свуда иста.

Довољно лекова и заштитне опреме

Епидемија је под контролом. Говорећи о опреми за борбу против ковида 19, докторка Шкодрић каже да заштитне опреме, лекова и тестова има у довољним количинама.

„Све што је потребно се налази у централним магацинима – заштитна и друга врста опреме и имамо, а имамо и посебно централни магацин за ковид лекове у довољним количинама и те залихе ћемо дистрибуирати по потреби на седмичном или месечном нивоу“, рекла је директорка РФЗО-а.

Она је рекла да је крвна плазма је заживела и улази у рутину. „Од 900 контактираних пацијената – 550 је прошло прву тријажу информативног разговора, а 160 ради лабораторијске и друге тестове, 80 пацијената је дало плазму, а 16 јединица плазме је дистрибуирано“, указала је она.

Према њеним речима, ова разлика у бројевима је зато што су на сваком од ових корака строги критеријуми.

„Нема застоја и проблема, заживело је у Београду, Новом Саду, а спремају се Ниш и Крагујевац“, закључила је Сања Радојевић Шкодрић.

 

Фото: Pixaba.com

Извор: РТС