Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Наредних дана можете очекивати ВАЖАН ПОЗИВ од државе: Ево о чему се ради

Укупно ће бити испитано око 17.000 грађана

Ових дана почиње студија која има за циљ да испита колективни имунитет грађана на корона вирус, али и проценат асимптоматских случајева у популацији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Биће тестирани узорци грађана старији од седам година.

– Уколико породица буде позвана добиће свој термин у заводима за јавно здравље. Тамо ће најпре потписати пристанак и дати сагласност за учешће у студији. Попуниће три упитника и узеће им се од шест до 10 милилитара крви која се потом ту у заводу центрифугира. Издваја се серум од пуне крви и биће транспортована у Институт за примену нуклеарне енергије ИНЕП – наводи Пекмезовићева.

Указује да је трајање имунитета на корона вирус непознато, тако да једино има смисла, каже Пекмезовићева, да се овакве студије понављају на истим испитаницима како би се пратила динамика антитела на нивоу целе популације.

Координацију активности на терену организоваће Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“.

Циљеви студије

Циљ је, како каже Пекмезовићева, проучити асимптоматске случајеве, ланце трансмисије у породицама, али и перцепцију од ризика болести у популацији. На основу тога биће формиране мере ако се вирус поново јави.

Декан Медицинског факултета, проф. др Небојша Лалић, наводи да је циљ и дефинисати које су то осетљиве популације на овај вирус и који су фактори ризика који су допринели лошем исходу. Лалић указује да ће студијом бити омогућено да се боље дефинишу молекулске карактеристике вируса јер из тога произлазе могућности терапије.

Професор наводи и да је важно да грађани схвате да учествовањем доприносе да се евентуални нови налет епидемије дочека спремно.

– Нема посебних дужности које учесници у студији имају, а упитник неће садржати незгодна питања – напомиње Лалић.

Од понедељка могуће испитивање узорака

У Институт за примену нуклеарне енергије до краја недеље стићи ће око 100 ЕЛИЗА комплета, што је довољно да се испита од 5.000 до 8.000 узорака.

– Први узорци могу да буду примљени од наредног понедељка – рекла је др Марија Гњатовић.

ИНЕП ради на развоју теста, а Гњатовић очекује да ће прототип теста бити направљен за месец дана. Након тога може се кренути у производњу теста. Капацитет производње ИНЕП-а је 3.000 ЕЛИЗА тестова месечно, што је довољно за 135.000 узорака. Уз повећање капацитета, могуће је да се задовоље потребе домаћег тржишта, али и тржишта у региону.

Руководилац студије проф. Татјана Пекмезовић позвала је грађане да учествују у студији и сазнају серолошки статус породице.

Извор: Еспресо.рс