Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Проверите ако сте на списку! Ово је сума која вас очекује на рачуну!

Право на бесплатне акције има око четири милиона грађана Србије, сви они који су добили акције НИС, Аеродрома „Никола Тесла“, Акционарског фонда и „Телекома Србија“.

– Многи су пре десетак година уписали пет акција из “НИС”-а, једну Аеродрома “Никола Тесла”, тридесетједну “Телекома Србије” и седам “Акциони фонд”, а вредност тих акција сада је далеко већа, у овом моменту је око 10.600 динара, каже за Ало.рс проф.др Стевица Деђански. Овај економски аналитичар истакао је да се вредност акција увећала.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсећања ради, 2018. је била 9.545, а крајем прошле године 10.200 динара. Од те цифре део је вредност акција, а део дивиденде која расте на основу добити предузећа.

Деђански каже да је разлог увећања вредности акција то што држава има свој стабилан успон, економску раст и политичку стабилност.

– Бележи се непрекидан раст вредности акција, па стога боље да се не продају, јер ће добјати већу дивиденду у току године. Дивиденда сваке године само расте, за годину дана скочила је за десетак процената, што је очито тренд који ће се убудуће наставити, објашњава овај економски аналитичар.

Проф.др Стевица Деђански додаје да је 2018. године вредност дивиденде била око 4.500 динара, а крајем следеће 6.300 динара.

– Дакле, дивиденда прогресивно расте, од 2018. до краја 2019. забележен је раст од тридесет посто. Тај тренд се бележи и ове године, само што ће се пресек стања за 2020. правити у наредном периоду. Цена акција, а самим тим и дивиденди, порасла је већ у јануара, па се бележи раст акција “НИС”-а, Аеродрома “Никола тесла” и осталих, прича Деђански.

Овај економски аналитичар указује да је остало још акција за поделу добрих компанија у државном власништву као што су “ЕПС”, Аеродром “Никола Тесла” или “Телеком Србија”.

– У сваком случају, садашње акције више вреде него раније, јер компаније стоје много боље него лани, зато што је држава у последње време радила на подизању компанија. Како се широм Србије дизао ниво целокупног пословања, тако су и државне компаније добиле већу вредност. За сада је доста људи узело акције, али тада тај новац није био нешто велики. Они који су сачували акције или им није било потребно да их продају, свакако ће много више профитирати. За оне који планирају да продају акције, а верују држави, саветовао бих да сачекају јер ће тај новац бити много значајнији него што се чини у овом моменту, објашњава проф.др Стевица Деђански.

Око четири милиона грађана продало је своје акције у вредности од 10.624 динара.

Уколико продају акције, само од дивиденди грађани ће добити 6.300 динара.

Извор: Ало.рс