СРБИЈА ЈАВЉА

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Укинут још један пакет мера! Од 1. јуна могло би доћи до велике промене

Србија улази у период даље релаксације мера против короне. Према одлуци Кризног штаба, од 1. јуна могла би бити укинута забрана окупљања. То значи и да крећу утакмице са публиком, али окупљања ће имати услов – метар растојања и највише 1.000 људи.

На јучерашњем састанку Кризног штаба Владе Србије одлучено је да се донесе нови сет препорука којима би биле укинуте досадашње мере и препоручене нове. Једна од њих је везана за масовнија окупљања, а тако и спортске терене. До сада окупљања нису могла да имају више од сто лица.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како „Блиц“ сазнаје, на састанку стручњака договорена је либерализација мера јер је епидемија под контролом, а број оболелих у паду и све је мањи. То је створило услове да се дозволе окупљања на отвореном која имају ограничења од хиљаду људи на једном месту. Међутим, дистанца и лична одговорност као мере остају на снази. Тако ће, како сада ствари стоје, приликом окупљања морати да се поштује препорука – најмање метар растојања. Према ставу Кризног штаба, спорт може полако да се враћа у нормалу, а то подразумева и навијаче на стадиону.

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да је на седници Кризног штаба којој је председавала премијерка Ана Брнабић, једногласно одлучено да се релаксирају мере у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом.

– Све особе које су инфициране и њихови контакти су тестирани и успели смо да на време зауставимо даље ширење вируса на општу популацију. Зато су се стекли услови за релаксирање мера и дозволу окупљања. Такође, све је мање хоспитализованих пацијената инфицираних вирусом Цовид-19, због чега ће се у наредном периоду Цовид болнице постепено затварати и враћати њиховој првобитној намени. Затвараћемо једну по једну Цовид болницу и вратити је у њену првобитну намену – рекла је Кисићева за Тањуг.

Она је казала да се у Србији наставља тренд пада учесталости оболевања од вируса корона уз спорадична жаришта.

– Последњих недеља појавила су се жаришта у радним колективима, али се реаговало на време и препознати су први случајеви инфекције. Две трећине заражених у радним колективима у Лесковцу, Врању и Смедереву нису имали симптоме заразе и радило се о асимптоматским носиоцима болести, што показује да је смањена активност вируса Цовид-19 у популацији.

Говорећи о потребама за ношењем маски током окупљања на отвореном, епидемиолог Предраг Кон рекао је да оне нису потребне и да имају ефекта само на затвореном простору.

– Треба схватити да ми јесмо у епидемији која је проглашена, где мере треба доносити у складу са ситуацијом. Потпуно би сада било бесмислено инсистирати на ношењу маски, поготово у отвореном простору. Међутим, у тржним центрима и на сличним местима и те како има смисла њихово ношење, поготово за оне који су посебно осетљиви – каже Кон.

Епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић напомиње да ће правила окупљања на отвореном бити различита од оних на затвореном.

– Попуштамо полако са мерама, биће дозвољено окупљање до 1.000 људи, на отвореном свакакво неће бити проблема, али када је затворени део у питању, зависиће од квадратуре. Рецимо, када су у питању спортске хале, људи ће бити распоређени на одређеној дистанци, и онда ће све зависити од тога колико ће људи стати у том простору – напоменуо је Тиодоровић.

Према његовим речима, у наредном периоду очекује се додатна релаксација мера.

– Ми настављамо да пратимо епидемиолошку ситуацију и код нас и у свету и у складу с тим и реагујемо. Сигурно да ћемо у једном тренутку изаћи са предлогом да ће моћи окупљање и до 5.000 људи – додаје Тиодоровић.

Још 48 заражених, једна особа преминула

У Србији су јуче на вирус корона тестиране 5.174 особе, регистровано је 48 новозаражених, а једна особа је преминула. У Србији је тако од почетка епидемије заражено укупно 11.275 особа, а преминуло је 240.

Проценат заражених у односу на број тестираних за последња 24 сата износи 0,92 одсто. Овај број епидемиолозима је веома битан јер што је он већи, то значи да вирус више циркулише, а све што је преко 2 одсто, треба да забрине. Овај данашњи проценат, тако, охрабрујући је и поручује да је вирус на издисају. На респираторима је 10 особа, а од почетка епидемије излечено је укупно 6.277 особа. Укупан број хоспитализованих је 622, а проценат смртности је 2,13 одсто. Укупан број тестираних од почетка епидемије је 229.485.

Цена тестова на антитела за корону 1.200 динара

На Кризном штабу је одлучено и да брзи тестови на антитела коштају 1.200 динара, колико кошта употребљени материјал. Тест на антитела је добровољан, односно на лични захтев. Претпоставља се да ће грађани желети да провере да ли су можда прележали Цовид-19 а да нису ни имали симптоме, али и имају ли неки степен имунитета. У случају да лице добије нејасан тест на антитела, са резултатом треба да оде у дом здравља, где ће добити разјашњења и потребне инструкције.

Раније је донета одлука да класични ПЦР тест којим се утврђује присуство болести Цовид-19 кошта 6.000 динара.

Према сазнањима „Блица“, током наредне недеље биће познати и први резултати истраживања, који би требало да дају прецизан одговор какав је колективни имунитет у Србији. Ови резултати биће добијени на основу тестирања породица на бази случајног узорка.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже да је веома важно да тестове анализирају стручна лица, како би се тачно утврдило присуство антитела на корону.

– Што се тестова тиче, ето сада ће свако ко жели моћи да провери присуство антитела, цена је 1.200 динара. Тумачење треба да буде од стручних лица, а тамо где буде нејасноћа, онда би требало радити ПЦР тест који ће моћи да пружи прави одговор – рекао је Тиодоровић за „Блиц“.

Извор: Блиц.рс