Здравље

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ: Вакцинација ће бити ОБАВЕЗНА, ево и за кога

Фото: Pixabay.com

Доктор Драгослав Поповић рекао је да су прошле године све вакцине биле утрошене што је добра вест и да је сада прави моменат да се фокус окрене ка оним групама становништва којима је та вакцина најпотребнија, а то су старији од 65 година и труднице.

Вакцина против грипа постаће обавезна за грађане старије од 65 година. Обавезна имунизација против грипа обухвата и труднице и особе са хроничним обољењима, пише „РТС“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истовремено, вакцину против варичела треба да примају и деца у 6. разреду основне школе која претходно нису стекла имунитет.

Ово су неке од новина које је донео нови Правилник о програму обавезне и препоручене имунизације, објављен у Службеном гласнику почетком овог месеца.

Доктор Драгослав Поповић рекао је да смо имали пуно проблема у последњих десетак година са том вакцином јер је одзив био релативно низак.

Каже да су прошле године све вакцине утрошене што је добра вест и да је сада прави моменат да се фокус окрене ка оним групама становништва којима је та вакцина најпотребнија а то су старији од 65 година као угрожено становништво и труднице.

До сада је разлика између обавезних и необавезних вакцина била и у томе, да ли их држава набавља.

– Држава се обавезала да набавља оне вакцине које су обавезне и надам се да ће то бити случај и сад – рекао је Поповић.

Каже да ће бити проблема са набавком много већег броја вакцина ове године него што је то било раније, али ако се у тај посао крене на време неће бити проблема.

У већини држава постоји препорука што се тиче трудница, Поповић каже да када се погледа препорука СЗО – труднице су категорија број један коју треба заштитити против грипа.

– Драго ми је да се то сада дешава и код нас. Многи здравствени радници су се устезали да препоруче ту вакцинацију трудницама, међутим, то је веома важно, да их заштитимо у периоду који је веома осетљив – рекао је Поповић.

Зашто је важно да вакцину узимате неколико година

Грип је сепцифичан јер сваке сезоне имамо другу вакцину, али треба да њом буду „покривени“ они који су осетљиви и који имају неко друго стање које их доводи у ризик покривени.

– Важно је да вакцину против грипа узмете неколико година јер када узимате више година, ваш имунитет против грипа у следећој сезони се у принципу повећава – указује доктор.

Питање набавке вакцина треба да се реши добрим планирањем и преговорима са онима који вакцине треба да испоруче.

– Што се тиче самог давања вакцина, то је кратка интервенција, а људи када оболе од грипа долазе неколико пута по разне здравствене услуге, поготово у ризичним годинама проводе време у болници – вакцина је увек много лакша и ефикаснија за неку имплементацију него лечење било које болести – каже доктор Поповић.

Сада је време када се отварају домови здравља, врло је важно да деца у редовном програму вакцинације посете свог педијатра, да добију све вакцине које су пропустили у периоду пандемије.

– Календар има обавезне и необавезне вакцине, било да је једна или друга, све вакцине које дођу у земљу су високог квалитета. Имамо Агенцију за контролу лекова која је на нивоу агенције у најразвијенијим државама и они контролишу да све те вакцине буду ефикасне – закључио је Поповић.

Извор: Блиц