Свет

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ОНЕ КОЈИ ИДУ НА МОРЕ! Ево како ће изгледати купање овог лета, ово су нова правила

Грци су данас похрлили на морску обалу након што је више од 500 плажа поново отворено у земљи, која покушава да балансира између заштите људи од коронавируса и оживљавања туристичког сектора, од којег многи зависе у Грчкој.

Многима је то био први излазак на неко велико јавно место откако је Грчка почела да ублажава мере карантина прошлог месеца, а поклопио се и са првим топлотним таласом ове године, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од грађана се захтева да поштују мере држања дистанце, којима је одређено и одстојање на којем морају да буду постављени сунцобрани.

Највише 40 особа дозвољено је да борави на 1.000 квадратних метара, док сунцобрани морају да буду удаљени четири метара једни од других, а надстрешнице бар метар, наводи се у приручнику владе.

На популарној плажи Алимос, јужно од Атине, људи су од раног јутра чекали у реду да заузму место под сунцем, наводи Тањуг.

„Ово је најбоља ствар за нас старије… Доћи и опустити се мало након што смо били затворени“, рекао је Јанис Тентомас додајући да поштује правила о држању дистанце.

На суседној плажи, дрон је надлетао лежаљке, а са звучника се апеловало на људе да се држе на безбедној дистанци.

Укидање карантина наступило је у време када земље широм Европе и света ублажавају рестриктивне мере које су уведене због коронавируса.

У Грчкој је регистровано више од 2.800 оболелих од коронавируса и 160 смртних случајева.

Та земља почела је 4. маја са ублажавањем мера карантина, које су биле на снази од средине марта.

Извор: B92