Русија Свет

ВЕЛИКИ ШАМАР РУСИЈИ! Рат је на помолу: Ова моћна држава се окренула против Руса!

Јапан је једнострано прогласио своју надлежност над јужним острвима Курилског гребена.

Министар спољних послова земље излазећег сунца Тошимици Мотеги, говорећи на састанку кабинета министара 19. маја, најавио је да острва Хабомаи, Итуруп, Шикотан и Кунашир постају власништво Јапана. Министар је додао да је ово питање решено и да тврдње Москве неће бити узете у обзир.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово је прилично смела изјава високог јапанског званичника. По правилу, политичари овог ранга не смеју себи да дозволе изјаве које не само да нису поткрепљене чињеницама, него уопште нису тачне.

Руске власти су више пута истицале да су Курилска острва део Русије и да је расправа о “пребацивању” њиховог јужног дела у надлежност Токија потпуно бескорисна.

Све указује на то да се без подршке Сједињених Држава Јапан не би усудио да да такве изјаве.

Не само што ни на који начин не води руководство азијске земље до тако жељеног циља, већ ствара и напетост у региону која је апсолутно непотребна и за Москву и за Токио.

Међутим, утицај оних који сањају да опколе Русију војним базама, конкретно Вашингтона, на Јапан данас је веома велик.

А острвска држава једноставно не може да покори моћног суседа и зато наставља да промовише тему без наде у позитиван резултат. А чињеница је да позитиван неће бити сигурно.

Ово питање се не може решити дипломатски, а војна интервенција Токија неће успети. Руске оружане снаге распоређене на Далеком Истоку су у стању да униште јапански ентузијазам што је пре могуће.

Извор: Alo.rs/Borba.info