Србија

ВЛАДА СРБИЈЕ УВЕЛА НАЈНОВИЈУ МЕРУ: Казне минимум 50.000 динара!

Усвојено.

Ублажене мере заштите и превенције од корона вируса треба и даље стриктно поштовати да се не би десио нови талас ширења Ковида 19, али и других заразних болести, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар и нагласио да ће минимална казна за кршење Закона о заштити становништва од заразних болести бити повећана са 30.000 на 50.000 динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лончар је на седници Скупштине, на чијем је дневном реду, између осталог, предлог измена и допуна Закона о заштити становништва од заразних болести, рекао да су законске измене предложене како би се превазишли проблеми у пракси када је реч о примени прописа, одлука и наредби које доносе надлежни органи.

Он је казао да је Законом прописано да су здравствене установе – државне и приватне, предузетници, здравствени радници и сви грађани дужни да спроводе прописане мере и да поступају по решењу санитарног инспектора.

Додао је да су предвиђене одређене прекршајне санкције за непридржавање одлука и наредби надлежних органа и да је подигнут законски минимум када је реч о казнама јер, каже, пракса прекршајних судова указује на склоност судова да веома често изричу минималне новчане казне.

– Повећава се најнижи износ новчане казне за кршење прописа о заштити становништва од заразних болести са 30.000 на 50.000 динара. Такође, пошто да пандемија још траје, прописано је да закон ступи на снагу даном објављивања у Службеном гласнику, а не осмог дана од објављивања – навео је Лончар.

Извор: Блиц