Србија

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА! Војна полиција сада преузима потпуну контролу: Решићемо проблем с мигрантима

Председник Републике Србије Александар Вучић данас се обратио јавности током укључења уживо у програм Прве ТВ

Он је прво говорио и ситуацији у Шиду, где је као врховни командант послао јутрос јединице Војске Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Поступио сам у складу са проценама наших органа безбедности и захтевима наших грађана са територије општине Шид – рекао је председник Србије.

Председник Александар Вучић потврдио је данас да ће Војна полиција обезбеђивати три мигрантска пункта у Шиду – Адашевци, Принциповац и Шид станица, преузети потпуну контролу над ситуацијом и обезбедити сигурност и безбедност за све грађане, јер се, каже, осећају несигурно и да се они морају заштитити.

Вучић је истакао да је поступио у складу са проценама органа безбедности и у складу са захтевима и иницијативом наших грађана са територије општине Шид.

– Војна полиција која у ширем смислу спада у корпус специјалних јединица, заузеће сва три пунтка, Адашевци, Принциповац, Шид, преузети потпуну контролу и обезбедити сигурност и безбедност грађана – рекао је Вучић за ТВ Прва.

Он је рекао да не може да каже да се дешава извршење неких најстрашнијих кривичних дела, али се догађају крађе, неовлашћени упади на поседе, па се људи осећају несигурно.

– Не можете мигрантима у потпуности да забраните кретање. А, у таквим условима, када немају новца, људи траже решење, па упадају по кућама, њивама, шталама… Морамо то да спречимо и да заштитимо људе – рекао је Вучић.

Он је додао да нема драме у Шиду, али да то није једноставно за људе који тамо живе, као што можда изгледа из „ширег контекста“, те то неће бити тежак задатак за војну полицију.

– Припадници војне полиције ће обезбеђивати центре, којих у Шиду има три: Адашевци, Принциповац и Шид станица – рекао је Вучић.

Председник је говорио и у ситуацији у Црној Гори.

Србија поштује Црну Гору као државу, али не може да занеми пред оним што се њеном народу дешава, рекао је данас председник Александар Вучић после разговора са представницима српских политичких и културних организација из Црне Горе, који су му, каже, пренели забринутост процесима у Црној Гори.

Вучић је рекао да су му саговорници из Црне Горе пренели бојазан у погледу будућности српског народа у тој држави:

– У том разговору чуо сам чак и страх да неко може да планира да решава проблем са нашим народом на исти начин као што је решавано у другим деловима Југославије. Не верујем, нити желим да верујем да се то планира, али сам забирнут као председник Србије – рекао је Вучић и указао да у Црној Гори, на пример, предстоји попис становништва, у којем се може догодити да „нестане“ Срба.

– Рекао сам им да ће Србија бити уз свој народ, уз српску цркву, да поштује Црну Гору као државу, али не може да ћути, занеми пред оним што се њеним људима и народу дешава – нагласио је Вучић.

Рекао је да је Србија српским организацијама, које нису политичке, омогућила помоћ И да ће наставити то да чини, јер је обавеза наше државе чување националног, верског идентитета и српског језика и писма ћириличног.

Он је, после видео конференције са Србима из Црне Горе, за ТВ Прва, рекао да је желео да чује шта они имају да кажу.

Пренео је да су сви, који је требало да буду у Београду, а нису могли да дођу због мера везаних за корона вирус, били на састанку у Српској кући, чију изградњу је финансирала Србија, а која се налази у центру Подгорице И окупља све српске органиазције.

Навео је да су биле присутне све српске организације, од Удружење срских коњижевника Црна Горе, до Српског националног савјета, али И српских политичких представника.

Истакао је да су по први пут, јер се дешавало да су неки лоше говорили једни о другима, они потпуно уједињени и боре се за опстанак нашег народа.

Најавио је да ће ускоро бити одржан састанак и у Београду, којем ће присуствовати патријарх Иринеј, Милорад Додик, Жељка Цвијановић, додајући да ће до састанка доћи када сви укину мере у вези корона вируса.

– Мило Ђукановић и ја имамо различите позиције по овом питању, тешко да бисмо разумели један другог – одговорио је председник на питање о могучности дијалога с Милом Ђукановићем.

Извор: Информер.рс