Србија

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ОПОЗИЦИЈИ: Чекао сам да се заврши протест, чуо сам много увреда, али…

Фото: Јутјуб

„Никада не волим да оставим људе с којима радим да буду сами, чекао сам да се заврши протест. Позвали су на окупљање против мене као да нисмо штитили здравље људи, очекујући да ће да буде неки велики протест. Увек се радујем протестима, али некад не разумете смисао свега. Забринуло ме што људи нису поштовали наше лекаре. У демократији и политици многи ће да се супротстављају ономе ко влада, али овде се крше мере, препоруке лекара. Чуо сам много тешких увреда, вику, дреку. Неки програм нисам, али „Вучићу, мајмуне, кретену“, то јесам. Има разних људи“, – рекао је вечерас гостујући у емисији „Ћирилица“ на телевизији „Хепи“ председник Србије Александар Вучић.

Како је додао „све је то део наше свакодневице, политичког живота“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Не мислим да је било која увреда коју сам слушао вредна било чијих суза. Најмање је мој посао да плачем над сопственом судбином. Важно ми је да наша деца имају шта да једу, да млади имају будућност, јер смо већ 99,99 одсто наших људи успели да сачувамо. Увредама никада нисам био фасциниран – додао је Вучић.

Председник Србије је истакао да је „једина ствар која га је искрено погодила било одузимање аплауза лекарима“.

– То је било нешто дивно, најлепше што ми грађани Србије умемо да урадимо заједно, да покажемо поштовање онима који су били у оним језивим скафандерима да би сачували животе, а да притом не виђају своје породице. Ми смо на скроман начин прихватили одличне резултате које је Србија постигла. Знамо да смо успели да спасимо животе, али нисмо трчали неке почасне кругове да прославимо. Највише су били угрожени наши родитељи, видели сте шта је учињено у Геронтолошком центру у Нишу. Да смо пустили наше старе да буду заједно са млађима на улици када је епидемија била најјача, замислите колико бисмо имали страдалих и ожалошћених породица. Неки говоре о десетинама хиљада страдалих. Није Шпанија већа од Италије, Белгија има три милиона више становника од нас, а имају толико мртвих. Ипак, они су поштено говорили о преминулима, нису измишљали чињенице. Мислим да смо постигли добар посао који немогуће да је био без грешака, али смо се борили свакога дана и сваке ноћ, да не говорим о лекарима који су радили много тежи посао – рекао је Вучић.

Поносан сам што смо добили опрему из Русије, Кине, Норвешке и САД

Председник се затим осврнуо на борбу са корона вирусом.

– Поносан сам на то што смо успели да обезбедимо опрему из Русије, Кине, Норвешке, САД. Са свих страна Србија је успела да привуче и добије помоћ. То говори и о нашој политици. Ту смо показали ефикасност, добру оперативност и трудили се да увек слушамо лекаре, шта су нам они говорили то смо ми чинили. Оно што су тражили то је држава поштовала. За нас је важно да се припремимо за будућност и повратак овог вируса. „Драгишу Мишовић“ смо обновили, као и Инефективну клинику, затим Земунску и Градску болницу на Звездари, ВМЦ на Карабурми, изградили КЦ у Нишу, КЦ у Новом Саду изгледа као спејс шатл. На неистину о стању у клиникама реагујете истином, рекао сам им да оду и сниме и Ројтерс је снимио како изгледа КЦ Војводине.

Људи нису били ни свесни колико је вирус опасан

Део ковид болнице у Панчеву је мало касније отворен, али није било проблема.

– Војводина се добро држала али они имају најмањи број људи који су дошли из иностанства. Од Ваљева до Поморавља, Свилајнца, Деспотовца, борског округа, Врање је одличан посао урадило, у Нишу је све потекло из Лугана, дакле све је дошло с поља. Али не можете те људе да кривите, то је њихова отаџбина. Нису људи били свесни колико је вирус опасан. Много ми је жао човека из Краљева, који је дуго чекао да се јави лекарима, а исход је на крају био фаталан. Пред нама је данас још један велики изазов. Ми смо се отворили пре других, али мислим да смо се у правом тренутку отворили – рекао је Вучић.

Лекари разумеју да економија мора да се покрене

Он је похвалио све лекаре који су чланови Кризног штаба.

– Они би рекли да још месец дана људи не излазе из кућа, али разумеју да економија мора да се покрене и да људи морају да наставе да живе. Није било несташице ниједне робе, можда три дана нисте могли да купите маске или квасац а онда смо то ми кренули да производимо. Правили су хипохлорит. Дакле за све смо се брзо снашли, показали ефикасност и мислим да су људи задовољни својом државом. Има ствари које бисмо променили, али циљ смо испунили. Сада је задатак да покренемо екомонију, годину дана ће бити потребно да се све врати, штета се броји у милијардама евра.

Важно је да не поступимо као 2008. године

По његовим речима, „важно је да не поступимо као 2008. године“.

– Данас морамо да уземо искуство из 2014. године. Ове године биће нам потребно много труда и рада. Знамо да се 9.065 радника вратило на посао, добили смо податке од ПКС. Важно нам је да радимо, да што више људи остане у нашој земљи. Тих 400.000 који су дошли у Србију на почетку епидемије, дошли су јер је тамо било скупо лечење и желели су да буду са својима.

Извор: Блиц