Србија

ВУЧИЋ ШОКИРАО СРБИЈУ: Власт је заташкавала истину о НАТО агресији! Ево због чега!

Председник Вучић је први који је проговорио о бомбардовању и агресији и те догађаје назвао правим именом.

О одбрани земље 1999. године од НАТО агресије поводом 21 годишњице сведочили су генерали Небојша Павковић, Владимир Лазаревић и Драган Живановић, и портпуковник Драгутин Димчевски

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Павковић, у то време командант Треће армије, рекао је да су НАТО агресија, битке за Кошаре и Паштрик – до 2012. године биле забрањене теме.

Челници досовске власти све браниле

– Челници досовске власти забрањивали су свако помињање агресије НАТО-а и одбрану СР Југославије и Србије, а људи који су учествовали у одбрани своје земље, ођедном су почели да буду терет тој истој земљи. Да није дошло до промене власти, ни данас се о тим догађајима не би смело говорити ни писати – рекао је Павковић.

Он је додао да је председник Александар Вучић први од свих проговорио о агресији и бомбардовању земље и те догађаје назвао правим именом.

Повлачећи паралелу између власти у Србији пре и после 2012. године, Павковић је оценио да је срећа што су у пресудном тренутку на власт дошли људи који су имали свест о томе колики значај за једну малу земљу као што је Србија може имати модерна, снажна и добро опремљена војска.

– Министар Александар Вулин има конкретне резултате и само злонамерни или они који осећају лични анимозитет, па не посматрају ствари објективно, могу себи да дозволе да оспоравају његов рад – рекао је Павковић.

Он је рекао је да се данас на командним позицијама у Војсци налазе људи који се лавовски боре за њу и њене припадникеи и оценио да се то мора поштовати.

Лазаревић, у време агресије командант Приштинског корпуса, рекао је да до пре само неколико година браниоци отаџбине нису смели да говоре да су својим животима бранили слободу Србије, и захвалио грађанима Србије, државном руководству, Војсци Србије, Министарству одбране, Влади и председнику Србије што се не стиде својих јунака.

Живановић, тадашњи командант 125. моторизоване бригаде, додао је да му је посебно драго што се данас сасвим отворено, транспарентно, садржајно и аргументовано говори о току боја на Кошарама у јавности, што се снимају филмови, пишу књиге и сабира архивски материјал.

– Посебно ми је драго што се у појединим местима, по Кошарама дају имена трговима и улицама, што је захваљујући пожртвованом ангажовању појединаца и група подигнуто на десетине спомен-обележја херојима, а усвојен је побољшан Закон о борцима – рекао је Живановић, пише Курир.

Доласком Вучића, све се променило
Димчевски, одликован Орденом белог орла са мачевима другог степена за лично херојство исказано 1998. и 1999. године, каже да је сабласну тишину која је владала до 2012. године веома тешко поднео.

– Власт до 2012, демократска, за мене недемократска, осим што је заборавила борце са Кошара, Паштрика, Морине и других ратишта, забрањивала је да говоримо јавно о херојима са тих ратишта, а доласком председника Александра Вучића на власт све се променило у позитивном смислу – рекао је Димчевски.

У разговору поводом 21 године од НАТО агресије Павковић је указао на значај едиције књига „Ратник“ иза којег стоји медија центар „Одбрана“ покренутој по идеји министра Вулина, јер ће омогућити сакупљањеиИ објављивање сведочанстава учесника у рату 1999. године.

Извор: Ало.рс/Тањуг