Србија

ВУЧИЋ ВЕЧЕРАС ОТКРИВА КАДА СЕ УКИДА ВАНРЕДНО СТАЊЕ: Да ли је ово крај?

Очекује се да ће вечерас бити познато када ће бити укинуто ванредно стање у Србији, а то ће саопштити председник Србије Александар Вучић.

Ванредно стање уведено је у Србији 15. марта, а од тада је спровођена делимична забрана кретања, док је старијима од 65 година, односно 70 у сеоским насељима забрањен излазак из кућа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Полицијски час је на снази у Србији од првог дана ванредног стања, али се време забране изласка мењало – прво је било забрањено од 20 часова до пет ујутру бити ван, а онда је забрана продужена.

Најдужи полицијски час спроведен је током васкршњих празника, када је било забрањено изаћи напоље чак 84 сата.

Затворене су школе, вртићи и факултети, од 17. марта почела је настава на даљину за основце, а 23. март био је први дан онлајн наставе за средњошколце.

Ступањем на снагу ванредног стања затворене су државне границе осим за држављане, дипломате и странце који имају боравишну дозволу, да би проглашењем епидемије 20. марта границе биле потпуно затворене за путнички саобраћај.

Аеродроми су затворени за путнички саобраћај, а у државу се могло ући само специјалним летовима Владе, али је за оне који су стигли у Србију најпре важио карантин од 14 дана, да би касније био продужен на 28 дана.

Од 20. марта је укинут и јавни међуградски превоз у Србији, а у Београду јавни превоз два дана касније потпуно је укинут.

Био је дозвољен једино рад продавница са прехрамбеном робом и апотекама, као и ресторанима који су достављали храну.

Најпре је било забрањено окупљање више од петоро људи, да би касније то важило за две особе, а прописана дистанца је два метра.

Отказани су сви јавни скупови, као и спортски догађаји.

Коронавирус померио је и парламентарне изборе који су били заказани за 26. април.

Многе болнице, као што су КБЦ Драгиша Мишовић, ВМЦ Звездара, Земунска болница, болница у Новом Саду, Панчеву, Нишу промениле су превасходну своју намену и постале болнице исклључив за лечење пацијената заражених коронавирусом.

Београдски сајам, хала Чаир и новосадски сајам постале су привремене болнице у којима је Војска Србије поставила кревете, а касније су и други објекти широм Србије добили ту намену.

Србија је почела дневно да тестира на коронавирус више од 3.000 људи, да би тај број последњих дана био чак 5.000.

Према подацима који су данас објављени, проценат заражених пао је на 1,93.

Од почетка епидемије у Србији је од коронавируса умрло 193 људи, па је проценат смртности 2.04 одсто.

Председник Србије Александар Вучић најавио је да би ванредно стање могло ускоро да буде укинуто, а обратиће се нацији вечерас у 21 сат на телевизији Пинк.

Вечерас ће говорити и епидемиолог Предраг Кон који је током епидемије због негативних коментара на његов рачун желео да напусти Здравствени тим Кризног штаба Владе Србије, али је остао на инсистирање председника Вучића.

Извор: Б92