Србија

Зашто још нисам добио 100 ЕВРА, у ком РОКУ морам да подигнем НОВАЦ и када га држава повлачи са рачуна?

Три су најчешћа питања када говоримо о новчаној помоћи државе грађанима. Када ћу добити новац, у ком року морам да га подигнем, и да ли држава уколико то не учиним у наредних неколико месеци, има право да га повуче са рачуна.

Одговори су следећи – уколико сте исправно попунили пријаву новац можете очекивати најкасније до 7. јуна када је и последњи рок државе за исплату. Редослед исплате не зависи од тога када сте се пријавили, већ од банке у којој имате рачун. Практично, држава одлучује о банкама на чије ће рачуне пуштати новац данас, сутра или неки други дан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође, могуће је и да се новац на рачуне једне банке пушта у неколико турнуса током неколико дана, што је и одговор на питања попут „зашто сам ја добила сто евра, а није мој супруг који је у истој банци и који се пријавио за помоћ исти дан као и ја“.

Одговор на питање у ком року морам да подигнем новац и да ли држава, уколико то не учиним у наредних неколико месеци, има право да га повуче са рачуна, добар је из угла многих грађана – и оних који живе у иностранству и оних који немају рачуне у банкама, а добиће наменски, али и најстаријих који новац дижу искључиво лично.

Како су нам потврдили у Министарству финансија „новац стоји на рачуну док га власник не подигне. Практично, рок за подизање новца не постоји и држава не може да га повуче.

„Важна информација је и то, да ако је лице преминуло, новац ће се наћи у његовој оставинској маси“, потврдили су нам у ресорном министарству.

Новац, у преводу не може нико да вам „отме“.

Да ли сам се пријавио добро?

Ако при провери статуса пријаве за 100 евра грађанин добије поруку да је све у реду са пријавом, то значи да су унети подаци о физичком лицу прошли неопходне валидације, и да физичко лице задовољава услове прописане Уредбом, односно да је реч о држављанину Републике Србије, да има активно пребивалиште и важећу личну карту.

Грађани који нису обавештени од банке да им је уплата легла на рачун, у два корака могу да провере да ли је новац уплаћен.

Прво, потребно је да посетите сајт: хттпс://идп.трезор.гов.рс/. На овом сајту постоји опција „Провера статуса пријаве“. Потребно је да убаците своје податке ЈМБГ и број личне карте и добићете обавештење да ли вас новац очекује или не.

Ко све има право на 100 евра

Право на једнократну новчану помоћ у износу од 100 евра имају сви пунолетни држављани Републике Србије који на дан 24. априла 2020. године, када је ступила на снагу Уредба о формирању привременог регистра и начину уплате једнократне новчане помоћи свим пунолетним држављанима Републике Србије у циљу смањивања негативних ефеката проузрокованих пандемијом болести ЦОВИД-19 изазване вирусом САРС-ЦоВ-2, имају активно пребивалиште на територији Републике Србије, са важећом личном картом.

Право на 100 евра имају и држављани који су рођени у Републици Србији, са пребивалиштем у Србији, а који су радили и примају пензију из иностранства. И они морају да се пријаве преко портала Управе за трезор или путем контакт центра.

Извор: Блиц

Ознаке