Свет

ЗАСТРАШУЈУЋЕ: Све више случајева МИСТЕРИОЗНЕ БОЛЕСТИ од које умиру најмлађи

Радници у здравству америчке савезне државе Њујорк истражују око 100 случајева ретке и опасне упалне болести која погађа децу и која је наочиглед повезана с корона вирусом, пише „Њујорк тајмс“.

За сада се три смртна случаја повезују с том болешћу која је позната као педијатријски вишесистемски упални синдром (ПВУС), а која узрокује по живот опасне упалне процесе у кључним органима. Деца стара између пет и 14 година чине 57 посто пацијената који болују од споменуте болести.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Градоначелник града Њујорка Бил де Блазио рекао је да је тај град забележио 52 случаја болести која дели неке симптоме синдрома токсичног шока, односно Кавасакијеве болести. Десет случајева тренутно се налази на посматрању. Међу преминулима нашли су се и петогодишњак из Њујорка, седмогодишњак из округа Вестчестер и 18-годишњакиња из њујоршке градске четврти Лонг Ајленд.

– Ово је дубоко узнемирујућа ситуација. Знам да се родитељи широм Њујорка и Сједињених Америчких Држава јако брину због овога и требало би да се брину. Сматра се да је болест повезана с новим типом корона вируса – рекао је гувернер Ендрју Куомо, преноси „Јутарњи лист“.

Гувернер Куомо рекао је да би си све болнице у савезној држави Њујорк као приоритет требало да поставе тестирање деце која имају симптоме синдрома који су идентични онима који се појављују код заразе КОВИДОМ-19. Куомо је у уторак рекао и да је савезна држава Њујорк забележила 195 нових смртних случајева од КОВИДА-19. Премда је бројка већа од оне која је забележена у понедељак, број смртних случајева у тој савезној држави већ је други дан за редом мањи од 200.

Дечја болест почела се појављивати у региону око Њујорка током протеклих неколико недеља, а лекари и научници још увек покушавају да утврде како и зашто погађа баш децу.

Радници у здравству америчке савезне државе Њу Џерси у уторак су рекли да истражују десет случајева који се повезују с ПВУС-ом. Гувернер савезне државе Конектикат Нед Ламонт у понедељак је потврдио да су забележили три случаја обољења од ПВУС-а, а у уторак је објављено да је шесторо деце у тој савезној држави оболело од те болести.

– Мислим да је ризик од инфекције сада на јако, јако ниском нивоу. У Азији та болест уопште није детектована – рекао је Ламонт.

Извор: Блиц