Регион Србија

ЗАВРШЕН ЈЕ САСТАНАК ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА И ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ: Вучићева порука Србима заледила цео регион!

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са српским патријархом Иринејом. Разговор је почео у 8 и 30 часова у згради Генералног секретаријата председника Републике у Београду.

Поглавар СПЦ: Атеиста прави своју цркву, то никоме не чини добро

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Патријарх Иринеј је на почетку обраћања рекао да је Србима у Црној Гори данас горе него у време Турака и комуниста. Он је затим упитао Ђукановића да ли он уопште узима интерес свог народа у обзир, и рекао је да многи јасно виде шта се дешава у Црној Гори.

– Ми поштујемо Црну Гору као државу, и ја нисам никада чуо да је неко рекао нешто лоше. Са болом у души позивам Ђукановића да размисли добро шта ради, пошто он не чини добро ни свом народу ни цркви. Занимљиво је да он, који није крштен и атеиста је, хоће да створи своју цркву. То је нешто што нико никада неће моћи да разуме – рекао је патријарх, и апеловао на председника Вучића да заштити наш народ у Црној Гори.

Патријарх је још једном апеловао на Ђукановића да престане да ради против свог народа, и да се окрене добру, и рекао да се сваког дана моли за добро свих у Црној Гори.

Поглавар СПЦ је рекао да не зна са којим људима из цркве је Мило преговарао о стварању такозване Православне цркве у Црној Гори, и навео да је могуће да су одређени фактори из иностранства ту умешали прсте.

Вучић: Нових Олуја неће бити на Балкану

Након патријарха новинарима се обратио и председник Вучић, који је нагласио да је неопходан добар дијалог о свим горућим проблемима, а затим открио да је, поред ситуације у Црној Гори, разговарано и о завршетку градње храма Светог Саве у Београду.

– Многи светски лидери су већ најавили свој долазак у Београд на свечано отварање храма, као и представници цркава из многих земаља.

Председник се потом осврнуо на горуће регионално питање протеклих дана, затирање српске цркве и малтретирање народа у Црној Гори.

– Ми као држава разумемо став СПЦ, али морамо да будемо одговорни и обазриви, за разлику од власти у Подгорици. Неки министри у Црној Гори стално понављају да се Србија меша у њихове унутрашње ствари, а заборављају да се они још више мешају у наша посла. Признањем независности Косова су се најгрубље огрешили о нас. И на све то ми смо рационално реаговали, зато што свако на овом свету има право на своје мишљење.

Вучић је рекао да је индикативно то што се држава Црна Гора отворено меша у послове цркве.

– То је недопустиво. Такође је занимљиво да су одустали од имена Црногорска православна црква, пошто знају да је то неодрживо и да нико неће у ту „цркву“, па сада говоре о Православној цркви у Црној Гори – рекао је Вучић.

Председник је рекао и да ово представља само почетак, и да након овога може да уследи стварање православне цркве на Косову, или у Босни и Херцеговини.

– Ми ћемо радити поштујући државу Црну Гору и њену државност и независност. Али такође волимо и поштујемо свој српски народ, и инсистираћемо на јединству нашег народа. Нећемо дозволити кидање националног ткива нашег народа. Ми никада никоме не претимо, већ само прете нашем народу, али ћу поновити Нових Олуја и протеривања Срба на Балкану неће бити.

– Србија и Црна Гора морају да буду најближи. Не постоји нико ближи Србији од Црне Горе. Али ти људи морају да разумеју да не смеју да се мешају у унутрашње ствари Србије и српског народа. Ми Срби тражимо само једно, да наши људи буду своји на своме. Наши људи нису доведени доле, већ су живели тамо вековима. Кад политичари крену да формирају и цркве, онда је дошло задње време – рекао је Вучић.

Председник је такође рекао да држава Србија више него икада помаже Србима у Црној Гори, а као пример навео изградњу Српске куће у Црној Гори.

– За њу смо издвојили 3 милиона евра. Од краља Александра се није тако радило на оснаживању српства у Црној Гори. Ми помажемо и нашу цркву доле, и то никада нисмо крили. Људи морају да знају да је следећа година кључна, пошто је то година пописа у Црној Гори. Сигурно ће покушати да смање број Срба. Ипак, ми ћемо се борити за права свог народа, ненасилно и правним средствима.

 

Извор: Srbijadanas.com