Србија

ЗАВРШЕН САСТАНАК КРИЗНОГ ШТАБА! Од петка велика промена за све грађане ступа на снагу

Кризни штаб за борбу против корона вируса упутиће Влади Србије предлог да се од петка укине обавезно тестирање и самоизолација приликом уласка у земљу, сазнаје „Блиц“. Влада Србије на сутрашњој седници одлучиваће о овој мери.

– Препорука Кризног штаба је да од петка не буде потребан ПЦР тест за улазак у Србију, како за држављане Србије, тако и за држављане других земаља – рекла је др Дарија Кисић Тепавчевић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Број заражених у Србији, после скока новооболелих због локалног жаришта у Врању, сада је у драстичном паду. Најновије тестирање показује да је број оболелих у Србији, у односу на тестиране, испод један одсто – прецизније 0,6%, што се сматра не само одличним резултатом, већ се Србија креће ка потпуном крају епидемије. Ипак, још увек није проглашен крај епидемије и сви треба да се придржавамо основних мера – ношење маски, држање дистанце…

Према сазнањима “Блица” на Кризном штабу који је данас одржан разматрана су два модела која се односе на улазак у Србију. По првом од петка би требало укинути тестирање и самоизолацију за све који улазе у Србију, дакле и за наше држављане и за странце. Други предлог био је да се од петка укине за регион, а од 1. јула за све путнике у Србију.

Влади Србије је, ипак, упућена препорука да се либерализује режим уласка у Србију за све од петка, али ће коначну реч ипак имати Влада Србије. Како сада ствари стоје, за улазак у Србију неће бити потребан тест и тестирање на корону, већ ће сви који су „здравствено сумњиви“ бити под епидемиолошким надзором.

На Кризном штабу је саопштено да би од 1. јуна већина земаља у региону могла да укине тестирање на Ковид19. Уколико се у нашој земљи епидемија буде кретала у жељеном и очекиваном правцу, практично једина мера која ће остати је – самопроцена свих ризика.

Како “Блиц” сазнаје, РФЗО ће објавити жиро-рачун тако да ко жели да уради тестирање у институцијама јавног здравља и домовима здравља може то да уради. Према данашњим разговорима на Кризном штабу ниједан тест не би требало да кошта преко 6.000 динара.

Извор: Блиц