Србија

ЗЕТ ДОШАО НА СЛАВУ И ДОНЕО ВИРУС: Цела породица позитивна на корону

Вирус корона на подручју источне Херцеговине не посустаје, а међу новозараженима је и једна невесињска породица, за коју се сумња да им је Цовид-19 за Ђурђевдан донео зет из Гацка.

Начелник Невесиња Миленко Авдаловић каже да је број заражених скочио таман када су мислили да се крај епидемије назире.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Све се одиграло на Ђурђевдан. Човек из Гацка који је ожењен из те невесињске породице заразио је пола Гацка па онда дошао на славу код њих у село и ето нови проблеми. Испитује се да ли је он знао да је заражен или није – рекао је Авдаловић, преноси Српскаинфо.

Додао је да је укупно заражено 26 Невесињаца. Нагласио је да су у петак стигли и резултати тестирања контаката новозаражене породице те да су сви негативни.

– Сви чланови те породице су доброг здравственог стања, нико није животно угрожен и разматрамо могућности да ли ће сви бити пребачени у требињску болницу или ће неко остати и у домаћинству, с обзиром на то да имају стоку на имању и да неко треба да брине о домаћинству – додао је Авдаловић.

Имајући у виду географску близину општина и породичне везе међу становништвом, додао је, не чуди ширење вируса међу становницима суседних општина. А да је Гацко и даље жариште вируса корона у источној Херцеговини потврђује и податак да је у петак потврђен још један случај заразе, чиме је број позитивних на вирус у тој општини порастао на 38, док је под здравственим надзором 100 Гачана.

Командант Општинског кризног штаба Радоица Антуновић каже да је новозаражени Гачанин члан породице која је претходно већ смештена у карантин у Требињу.

– Сви заражени у општини су из породичних кластера. Охрабрује чињеница да се нико није заразио на јавном месту, међутим породице су овде бројне и немогуће је када се један члан зарази да остали остану здрави – рекао је Антуновић.

Коментаришући информацију да је један заражени Гачанин донео вирус у невесињску породицу, Антуновић каже да је чуо за то, али да не зна детаље.

– Верујем да нико никоме не би намерно однео вирус – додао је он.

Иако сматрају да ситуација није измакла контроли, Кризни штаб Гацка одлучио је да до понедељка задржи све превентивне мере.

– Све прописане мере, укључујући и радно време до 18 часова за угоститељске објекте и продавнице, а не до 21, како је у осталим општинама, остају на снази до понедељка, с тим што ће полицијски час бити укинут као и у осталом делу Републике – рекао је Антуновић за Глас Српске.

Извор: Блиц