Србија

БУКНУЛА НОВА ДВА ЖАРИШТА КОРОНЕ У СРБИЈИ: Више заражених него усред ванредног стања

За последњих тринаест дана у Краљеву је забележено више случајева обољевања од Ковида 19 него што је то било за време ванредног стања. Интересантно је и то да овај град претходно 26 дана није имао ниједног позитивног на корона вирус. Жариште је букнуло и у Врању.

До наглог пораста броја оболелих дошло је из више разлога, сведочи за Спутњик координатор краљевачког Кризног штаба, епидемиолог Радован Чеканац.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Жариште букнуло због опуштања после ванредног стања

„Чињеница је да, колико год су Краљевчани били дисциплиновани у време ванредног стања и пар дана након тога, али када су чули да нема нових случајева, дошло је до опуштања. Отворио се градски и међуградски превоз, људи су напуштали Краљево, долазили су они из других крајева, па су Краљевчани ипак заборавили да је вирус остао присутан на територији Србије“, сматра епидемиолог.
Са друге стране, додаје он, истраживања која су спроведена на територији овог града указују да је до заражавања дошло, као и свугде у Србији, на одређеним прославама, свадбама, рођенданима, те да је сада јако тешко открити контакте, за разлику од периода ванредног стања када су постојале ригорозне мере.

Према подацима Чеканца, 80 посто новооболелих је узраста од 17 до 45 година, тако да је већински млађа популација позитивна на вирус корона. Он наглашава да изузев старијих суграђана скоро нико не носи маске, а кафићи су пуни.

Драстичније мере у најави

Кризни штаб у Краљеву са погоршањем епидемиолошке ситуације разматрао је увођење мера ради сузбијања ширења вируса, тако да ће оне највероватније бити усвојене у наредним данима:

„Ми ћемо предложити драстичније мере које ће подразумевати обавезно ношење заштитних маски у свим јавним установама, а посебан акценат ставили смо на доношење мера које су везане за угоститељске објекте, јер практично ту нам долази до великог броја заражавања. Те мере се практично односе на ограничавање радног времена угоститељских објеката и броја особа унутар њих,. Чак идемо и до тога да будемо рестриктивнији, да забранимо све прославе, рођендане, свадбе, матуре у наредном периоду“.
Епидемиолог објашњава да се и у наредним данима може очекивати велики број оболелих, јер ефекат увођења нових мера може да се види тек кроз 10 до 14 дана. Према његовим речима, чињеница је да је на подручју Краљева далеко већи број инфицираних, а и оних који су сада тренутно у фази инкубације чије ће се клиничке манифестације испољити у наредним данима.

Врањанска ванредна ситуација

У Врању је ванредна ситуација уведена јер је, према речима градоначелника Слободана Миленковића ситуација „нестабилна и тешка“. Само за недељу дана, од 22. до 28. јуна оболело је 121 грађана овог града.

Према речима Милице Дејановић, дописнице Јужних вести из Врања, од 19. јуна бележи се пораст броја оболелих. У почетку су биле актуелне „мини породичне епидемије“, да би сада проблем почели да праве спорадични случајеви који се проширују на колективе.

„Ванредна ситуација заправо не подразумева неке рестриктивније и ригорозније мере, њих за сада неће бити. Али би требало да се поштују све оне мере које је донео Кризни штаб Републике Србије. Пре свега, појачани надзор на терену. Из града су организовали тимове за праћење ситуације на терену, у колективима, угоститељским објектима и трговинама. Обавезна је социјална дистанца, ношење маски у затвореном простору, а важиће забрана окупљања више од 200 људи. За сада неће бити ни ограничења у раду угоститељских објеката“, каже Дејановићева за Спутњик.

Маске и у парковима

Она истиче да Врањанци нису ништа више у страху него што су то били на почетку епидемије. Када је проглашен крај ванредног стања у земљи и они су се опустили. Међутим, како сведочи дописница Јужних вести, и даље има људи који носе маске и напољу, на улици или док седе у парку, као и у затвореном простору.

Према подацима којима располаже, тренутно је 100 пацијената хоспитализовано у две врањске Ковид болнице. Она додаје да је у Сурдулици отворена Ковид болница управо како би се растеретило Врање и Лесковац.

Једнако као и у Краљеву, и у Врању је мали проценат оболелих у старијој популацији. Најугроженије је радно способно становништво, старости од 25 до 64 године.

Извор: sputniknews.com

<div id="midasWidget__11411"></div> <script async src="https://cdn2.midas-network.com/Scripts/midasWidget-14-494-11411.js"></script>