Здравље

ЧУВАЈТЕ СЕ! Ево како се људи заразе короном: Обратите пажњу на ово!

Сада када већина држава света излази из карантина, тражи се стратегија да се сачува безбедност људи а да истовремено економија не пати превише.

Пола године од почетка пандемије, једно питање се стално поставља – како се људи тачно инфицирају и шта је најризичније?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Научници кажу да се ретко дешава да се људи инфицирају преко контаминиране површине. Такође, ако само прођете на улици поред зараженог, тешко да ћете се заразити. Већина инфекција захтева блиски контакт са зараженим неки дужи период.

Зато, преноси „Wall street journal“, највећи ризик представљају контакти лицем у лице, затворени простори са слабом вентилацијом, као и простори где људи гласно причају или певају.

Сада када већина држава света излази из карантина, тражи се стратегија да се сачува безбедност људи а да истовремено економија не пати превише. Научници кажу да је јако важно посебно добро заштитити старачке домове, као и домаћинства у којима живи више генерација. Такође, за све остале важно је нагласити битност заштитне опреме, али и смањити окупљања већег броја људи у затвореним просторима.

– Не треба да планирамо карантин, већ како да повећамо физичку дистанцу међу људима, како би могли да наставе са својим активностима а да ризик не буде велики – апелује Том Фриден, председник америчке здравствене организације „Resolve to save lives“. Он додаје и да је неопходно тестирати више људи, пратити контакте и побринути се да су заражени људи заиста у изолацији.

Како најчешће долази до инфекције?

Најризичнија активност је она најбенигнија попут причања са неким. Тада се капљице шире и могу да инфицирају саговорника. Ако капљице доспеју до очију, носа или уста саговорника, готово је неминовно да ће доћи до инфекције. Ризична места су и теретане, свлачионице, ноћни клубови и слични простори.

Нека истраживања кажу да потенцијално може доћи до заразе и путем аеросоли, односно капљица које дуже остају да плутају ваздухом, а неки пролазник могао би да их удахне.

То се највероватије десило у сада већ чувеном ресторану у Кини, када је приликом једне вечери заражена гомила људи. Вентилација је била лоша, што је такође допринело да се капљице шире међу људима.

Научници напомињу да је врло важно у канцеларијама обезбедити што бољу вентилацију, јер се тиме значајно смањује ризик од инфекције.

Још један кључан фактор је време изложености вирусу. Научници кажу да је отприлике довољно бити у блиском контакту са зараженим дуже од 15 минута и на удаљености мањој од два метра да би дошло до заразе. То, наравно, под условом да заражена особа не кашље и не кија у вас, иначе је потребно много мање времена.

Што се тиче инфекција путем контаминиране површине, стручњаци кажу да је ризик мали али ипак постоји, па стоји савет о дезинфиковању, посебно често коришћених површина попут квака.

Извор: Еспресо.рс/ Srbijadanas.com