Србија

ЧУВАЈТЕ СЕ! Ова битна ствар може спречити да се заразите короном! Разрешене све дилеме

Вирусолог Ана Банко изјавила је да је за пет или шест месеци добијено много информација о коронавирусу, а да је његов генетски материјал потпуно познат од јануара 2020. године, као и да је познат и начин трансмисије.

Банкова је за РТС рекла да је највећа непознаница однос вируса са домаћином, односно човеком, истичући да изненађује брзина ширења Ковид-19.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говорећи о сличностима и разликама између Сарса, Мерса и новог коронавируса, Банкова је истакла да су сви они изазивачи озбиљних акутних респираторних стања. Смртност код коронавируса је много мања у односу на Сарс и Мерс, али је много већа брзина ширења вируса.

Она је истакла да је, иако је очекивано да вирус кад пређе са животиње на човека, буде слабији, коронавирус захваљујући природној селекцији опстао и адаптирао се на човека.

На често питање да ли је мања вируленција вируса, она је одговорила да то није доказано ни у једној досадашњој студији нити је показана промена на геному у вези са падом вируленције.

Измена у геному је доказана у фебруару код домаћина у Европи, Америци и Аустралији и питање је да ли је мањак рестриктивних мера у САД допринео томе, рекла је Банкова.

Када је реч о имунитету, она је навела да су последње студије у Кини показале да они који нису имали симптоме губе чак 70 одсто количине антитела.

Ана Банко је навела да није све обесхрабрујуће и да постоји још један ниво имунитета, такозвани т-ћелијски имунитет. Наиме, у последњих недељу дана се показало да људи који немају антитела, а породично су били у контакту са оболелим особама, изгледа имају меморијски т-ћелијски имунитет.

Она је оценила да је та врста имунитета можда суштина имунитета када је реч о коронавирусу.

Извор: Тањуг, Република