Србија

ДА ЛИ ЈЕ НОВИ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС РЕШЕЊЕ ЗА ОБУЗДАВАЊЕ КОРОНЕ? Директор Инфективне клинике има јасан одговор

У овом тренутку немогуће је дати тачну прогнозу колико ће ситуација са вирусом корона да траје, изјавио је директор Инфективне клинике проф. др Горан Стевановић.

– Морамо да се спремимо на то да ће ово трајати дуго, највероватније на основу свега што смо видели, вирус неће природно ишчезнути. Два су начина контроле: да постоји ефикасан лек, а друго је ефикасна вакцина. То није у назнаци за скорију будућност – истакао је директор Инфективне клинике гостујући на Јавном севису.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, морамо да се спремимо да ћемо имати перманентно присутан вирус, да ће Ковид-19 бити са нама.

– Морамо да научимо да здравствени радници морају да се прилагоде да ће радити са њим – рекао је проф. Горан Стевановић.

Говорећи о евентуалном поновном увођењу ванредног стања и полицијског часа, директор Инфективне додаје да понављање потпуног затварања може да направи проблем јер након затварања људи пожеле да изађу напоље и интензивније се друже.

– То практично значи да треба применити мере контоле међусобне комуникације. Ићи на регионални приступ, на то смо се и определили, да буду мере релаксиране, а да у регионима где је трансмисија интензивна, мере буду чвршће. У наредном периоду ћемо имати различит степен мера за различите регионе и у зависност од кретања броја оболелих и позитивних и кретања вируса, осцилацију мера и у тим регионима – најавио је Стевановић.

Извор: Блиц