Србија

ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ЗА ЛЕТО 2020: Стижу нам НЕПОГОДЕ И СВЕЖИЈИ ТАЛАС, а ако планирате у Грчку на море ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ

Метеоролог Марко Чубрило који је успешно предвидео поплаве и невреме које је недавно погодило Србију проценио је прогнозу која нас чека у јулу месецу и осврнуо се на температуре у Грчкој која ће многима бити традиционални избор дестинације за летовање.

– Што се тиче даље изгледа времена за лето 2020. после изузетно кишовитог и релативно свежег јуна, јул нам барем у свом првом делу не доноси неко тропски топло време. После неколико топлих дана од 03.07. почиње свежији и нестабилан период који ће потрајати вероватно до око 12.07, а према тренутном стању прогностичког матријала и дуже све тамо негде до око 18. јула – каже Чубрило.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Биће наравно топлих и сунчаних дана са и око 35 степени Целзијуса, али генерално се дужи сув и топао период не очекује. Заједно са претежно нестабилном атмосфером иде и поново нешто већа количина падавина, али лети су падавине изразито локалне и није могуће унапред предвидети њихов просторни распоред. Нажалост уз нестабилно време иде и повећана вероватноћа повремених локалних непогода и свега што оне са собом доносе. Температуре ће се углавном у најтоплијем делу дана кретати од 24 до 29 што је мало испод просека за средину лета. Само првих дана око 33 степена Целзијуса – прецизира стручњак.

– После 23.07. на дугорочном прогностичком плану стоји сигнал за могућу стабилизацију и конкретније отопљење те би после тог датума можда и наступио најтоплији део лета уз низ од око 10-так сунчаних и врло топлих дана и у том периоду би максимуми често могло достизати и око 36 степени Целзијуса – каже Чубрило.

Метеоролог наводи да је август још далеко за прецизне одреднице али да први подаци ипак постоје.

– Што се тиче августа, нумерички модели не дају тако дугорочне пројекције, али на месечним проценама дугорочних прогноситчких центара тренутно стоји да би август треба бити температурно око просека уз нешто већу шансу да први део месеца буде доста топао, а други свежији од просека – превиђа Чубрило.

Када су у питању популарне дестинација, пре свега Грчка, јул би и тамо био мало свежији од просека, али то никако не значи да тамо неће бити сунчаног и топлог времена, само ће бити мање топло него што је то уобичајно уз чешћу појаву кише, посебно на копненин пределима. Острва углавном сува али ветровита. Максималне температуре углавном око +33 степена Целзијсуа, што јесте мало свежије од уобичајних вредности – објашњава метеоролог.

Најтоплији период за овај део Европе би требао бити интервал од 23.07. до 10.08.

Извор: Курир.рс/Блиц