Србија

ДОКТОР КОН УПОЗОРИО СРБИЈУ! Ево када можемо очекивати повратак короне! Ово вам се нимало неће свидети!

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да се противи такмичењу земаља у борби с корона вирусом коментаришући листу магазина Форбс 100 најбезбеднијих земаља у овом тренутку када је реч о тој епидемији на којој је Србија на 54. месту.

– Швајцарска тренутно има регистровано 1.660 умрлих на 8,5 милиона становника. Прва је на списку безбедних земаља по питању ковид 19 инфекције. Верујем да су на основу поменутих 130 критеријума најбезбеднија држава на свету по питању заштите од ове инфекције и уопште то не стављам под сумњу – рекао је Кон.Како преноси портал нова.рс, Кон је рекао да је циљ Србије био да има што је могуће мање умрлих.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Тренутно је 249 умрлих у Србији на 7,5 милиона становника. До сада смо у ономе што смо поставили као циљ успели, што не значи да ће тако и остати заувек. Зато треба погледати свих 130 критеријума и видети где смо заиста слабији – навео је Кон.

Потом је рекао да је против такмичења у овој борби, али се и сложио да су листе попут ове Форбсове корисне.

– Принципијелно сам против такмичења у овој борби против вируса и желим свим државама успех. Међутим, питање безбедности је значајно и овакве листе су корисне ако се тако и схвате. Пред нама је даље праћење како наше епидемије тако и светске пандемије и правовремено, рационално и ефикасно реаговање – казао је Кон.

Он је додао да свакако није задовољан због нових ексцесних ситуација и отварања нових жаришта.

– Ипак, очекујемо у суштини да нас лето заштити, а све мање треба очекивати да је то колективни имунитет. Но, свакако да морамо сачекати резултате испитивања имунитета популације које је у току – каже Кон.

Епидемиолог додаје и да понашање вируса на јужној хемисфери указује да ће свет живети са коронавирусом, сарс 2 и ковид 19 обољењем и у будућности.

– Треба разумети да је поштовање мера о којима причамо од почетка и даље изузетно значајно, али готово једнако, а посебно преко лета значајно је и вратити се што пре у редован живот, јер без тога здравствени систем не може да опстане из материјално-финансијских разлога – рекао је Кон.

Повратак вируса ће се, како је навео, са великом вероватноћом десити посебно са доласком јесени, а овакви ексцеси и отварања нових жаришта ће можда бити и током лета.

 

Извор: Тањуг