Србија

ДОКТОРКА КИСИЋ БРУТАЛНО ОДГОВОРИЛА НЕСТОРОВИЋУ! Због ових речи се тресе цела Србија

Прашина се још није слегла након нове контроверзне изјаве доктора Бранимира Несторовића да је сада време да се заразимо и стекнемо колективни имунитет, а већ смо од другог члана Кризног штаба чули сасвим опречан став – не треба да се уздамо у колекитвни имунитет.

Наиме, гостујући у јутарњем програму Прве ТВ докторка Кисић Тепавчевић рекла је да не треба да се уздамо у колективни имунитет, већ да учинимо све да спречимо да се у нашем организуму вирус умножава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Др Кисић, коментаришући студију стручњака са Медицинског факултета према којој 6,4 одсто грађана има имунитет, рекла да је реч о „реалним подацима“.

– То су резултати пилот истраживања стручњака са Медицинског факултета, да ли је то много или мало… То је онако како јесте. Сви би волели да је то 100 одсто, али то су реални подаци. Сваким новим даном, гледајући бројеве оболелих ми природно стичемо тај имунитет, при чему напомињем да не треба да се уздамо у колективни имунитет, већ треба да учинимо све да спречимо да се у нашем организуму вирус умножава – рекла је др Кисић Тепавчевић.

Њен колега из Кризног штаба претходно је изјавио да „ако треба да се разболите, најбоље је сад да се разболите, када је вирус релативно слаб“, као и да је „на крају баладе, чак и да јесте умрло 600 људи, то је добар резултат“. Опширније прочитајте у посебној вести.

„Корона није једини вирус који је присута сада“

Др Кисић Тепевчевић за Прву ТВ изјавила је још и да је корона вирус није једини који је сада присутан, иако је „свима нама тешко да сад размишљамо о било којој другој инфекцији сем короне“.

– Имамо још увек и грип, то није необично јер имамо спорадичне случајеве грипа сваког лета. Ту су и друга различита обољења која се иначе јављају, то је увек утицало на нас да се сви ослушкујемо и пратимо респираторне тегобе – казала је она.

„Ако носите маску шансе да се заразите мање су од једног процента“

Заменица директора „Батута“ још једном је на сликовит начин објаснила колико је битно ношење заштитне маске и поштовање епидемиолошких мера.

– Уколико у једној просторији имамо особу која не носи маску и особу која је осетљива, ако се налазе на удаљености мањој од једног метра процене да ће осетљива особа да се зарази иду и до 80 одсто уколико је временска дужина контакта најмања 15 минута – објаснила је.

Са друге стране уколико носите маску овај проценат је знатно нижи.

– Ако особа која има инфекцију носи маску, а особа која је осетљива не носи и у блиском су контакту вероватноћа да се осетљива одсоба зарази је пет одсто, што је значајно мање. Али ако обе особе носе маску вероватноћа је мања и од један одсто – рекла је др Кисић Тепавчевић.

Подсећамо, Кризни штаб за борбу против корона вируса донео је одлуку да је на подручју града Беогада од данас обавезно ношење маски, не само у превозу, већ у свим затвореним просторима, као и физичка дистанца од најмање једног метра.

Извор: Блиц.рс