Србија

ДОКТОРКА КИСИЋ ОТКРИЛА СВЕ! Ево колико ће се вирус проширити по Србији! ОВО ОБАВЕЗНО МОРАМО ДА УРАДИМО!

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић каже да ће се коронавирус у Србији ширити онолико колико му ми дозволимо.

Она је за ТВ Пинк нагласила да је сада много повољнија епидемиолошка ситуација, са трендом пада заражених.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Очекивало се у јавности да ће број заражених линеарно да опада. То се никада не дешава код заразних болести – навела је КИсићева, која је и заменик директора Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

Она је појаснила да у Србији сада нема жаришта, јер се вирус не шири у популацији, већ се шири у одређеним групама – обично на слављима.

Углавном, како је рекла, оболевају млађи људи, већина нема никакве симптоме или имају блажу клиничку слику, спорадично се дешава да се појави запалење плућа.

– Старији људи су одговорни, савесни, што се види на улицама, превозу – нагласила је она и додала да се налазимо у периоду године када није сезона респираторних инфекција, али да се и даље бележи и присуство вируса грипа.

У последњој извештајној недељи било је више од 350 случајева обољења сличних грипу, а недељу дана пре тога више од 600.

Она је рекла да је са епидемиолошког становишта најидеалније да су сви и даље код куће, али да је та мера имала смисла када је била највећа активност вируса и када је требало припремити здравствени систем за први талас.

– Сада када је пала активност вируса и смањена вероватноћа његовог преноса има смисла релаксирање мера као што се ради у свим земљама света – навела је она.

Додаје да надзор подразумева интензивно праћење и трагање за свим потенцијалним резервоарима да би се спровеле одговарајуће противепидемијске мере, као и да најважнији показатељ више није број заражених, већ од укупног броја откривених случајева ко има теже форме болести.

Извор: Тањуг/Република.рс