Здравље

ДР НЕСТОРОВИЋ ОТКРИО: Лек за КОРОНУ постоји, ми га већ користимо

Да ли би лекови против горушице могли да помогну у лечењу корона вируса?

Том се мишљу већ неко време воде запослени у болницама у Њујорку који оболелима од корона вируса дају фамотидин, лек који помаже против горушице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

До сада је на овај начин третирано најмање 187 пацијената, а болничке власти се надају да би их могло бити више од 1.200.

– И историји медицине много је примера када је један лек коришћен у једну сврху помогао у неком тотално другом проблему. Радимо тестове како бисмо били сигурни, а пацијенти примају десет пута веће количине лека од уобичајених – истиче др Кевин Трејси са Института за медицинска истраживања Феинстеин.

Шта каже др Бранимир Несторовић?

– Није то ништа ново, има милион лекова који делују на корону. Сви ти инхибитори протеаза добро делују. Ми смо јурили нафамостат, корејски за панкреатитис и који изванредно делује. Сада се даје и доксициклин који је наш антибиотик – каже он за „Телеграф„.

Како је уопште дошло до овог открића?

Научници су установили да људи слабијих примања чешће пате од горушице. Али, установили су и да ређе оболевају од корона вируса. Направили су модел који је показао да су корисници лека против горушице заштићенији од осталих.

Чини се да структура фамотидина зауставља умножавање вируса, на исти начин на који лекови против ХИВ-а успоравају ширење заразе.

Извор: Телеграф/Информер