loading...
Србија

ДР СТЕВАНОВИЋ УПОЗОРАВА: Променила се старосна структура пацијената, одмах идите у болницу ако приметите ово

Фото: Јутјуб

Он очекује да ће још неколико дана бити већи прилив пацијената, а да ће након тога да се смањи број оболелих.

Ковид 19 није болест која погађа само старије и хроничне болесника, већ и млади могу имати тешку клиничку слику, каже директор Инфективне клинике Горан Стевановић.

Он је, након састанка министра здравља Златибора Лончара са директорима ковид болница, рекао да је расте број оболелих и да се променила старосна структура пацијената, те да сада више оболевају млађи људи.

– Један део пацијената има лакшу клиничку слику, али један број има озбиљне упале плућа. То је разлог зашто проширујемо капацитете ковид болница – рекао је Стевановић.

Он очекује да ће још неколико дана бити већи прилив пацијената, а да ће након тога да се смањи број оболелих.

Министар здравља Златибор Лончар апеловао је на све који имају симптоме респираторних инфекција да не иду у Инфективну клинику и стварају непотребну гужву у тој здравственој установи, већ да се јаве у ковид амбуланту матичног дома здравља.

У ковид амбуланти дома здравља пацијенте ће прегледати лекар, урадиће лабораторијске анализе, снимити плућа, а по потреби ради се и тест на корону.

Пацијенти код којих клиничка слика указује на присуство вируса или се потврди корона шаљу се у тријажне амбуланте које су у Инфективној клиници, КБЦ Бежанијска коса и Градском заводу за плућне болести.

Ту се одређује који пацијенти су за болничко лечење, а који су за кућну самоизолацију.

Извор: Танјуг

loading...