Србија

ЕРДОГАН ХИТНО ШАЉЕ ПОМОЋ У СРБИЈУ! Ево о чему се ради

НОВИ ПАЗАР – Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић указао је данас на проблем недостатка медицинског кадра у Новом Пазару где је проглашена ванредна ситуација због пораста броја новооболелих од вируса корона и најавио да ће у тај град као помоћ доћи лекари из БиХ.

Он је за ТВ Прва рекао да проблем пораста новоболелих у Новом Пазару, где ће данас доћи и премијерка Ана Брнабић и министар здравља Златибор Лончар, није настао због недостатка машина и апарата, него због недостатка људства, те да је у Новом Пазару тренутно један инфектолог на велики број оболелих, а недостају и медицинске сестре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Велики број људи се лечио код куће, онда су у кратком временском периоду са упалама плућа у великом броју дошли у болницу, здравствени систем то није могао да поднесе, а посебно што је део лекара био ван строја због болести. Важно је указати и на озбиљност ситуације, али и указати на то да је држава ту и Влада је ту“, рекао је Љајић.

Напоменуо је да је захваљујући инвестицијама у протеклих седам, осам година здравствени систем у Новом Пазару бољи него икад, јер се за то време много улагало у Општу болницу у том граду.

Љајић каже да је јуче разговарао са чланом Председништва БиХ Шефиком Џаферовићем који се интересовао за то шта је потребно Новом Пазару, те да је брзо реаговао када му је рекао да недостаје кадар тако да ће у сарадњи са Клиничким центром Сарајево доћи екипа из БиХ, вероватно из Тузле.

„Министар здравља Златибор Лончар је рекао да нема никаквих проблема и да ће издати привремене лиценце. Постоји сарадња и на том нивоу“, рекао је Љајић и навео да кадрови и лекари одређене специјалности, посебно инфектолози и анестезиолози, решавају акутни проблем у Новом Пазару.

Упитан о наводима да је нападнута медицинска екипа у Новом Пазару из Крагујевца, а да МУП није реаговао, Љајић каже да је МУП демантовао, те да је чуо да је породица једног оболелог тражила транспорт за Београд и да је било „повишених речи“.

Јанковић: Успорава се преношење вируса у Новом Пазару

Имунолог Срђа Јанковић каже да се успорава преношење вируса корона у Новом Пазару, да је ситуација стабилизована, али још увек далеко од онога што би лекари желели да виде.

„Биће потребно још напора да се вратимо у повољан ток у коме смо били. Ми смо у четвртој недељи другог налета вируса корона. По познатим моделима можемо очекивати да један такав талас траје шест до осам недеља. То је оквирно, а ако спроведемо ове мере сигурно ће трајати краће и однети мање живота“, рекао је Јанковић.

Он је за ТВ Пинк нагласио да се знало да епидемија није завршена и да су се сви надали да ће Србија доћи у ситуацију да нема заражених током лета.

„То се није догодило. Вирус је присутан и има потенцијал да нам науди још увек. Лична одговорност јесте основ свега. Препоруке су све време биле на снази, сада их појачавамо једном дозом законске обавезе и контролом. Показало се да је то неопходно“, навео је он.

Обавезно ношење маски у затвореном на снази је од јутрос у Београду, а Јанковић каже да је препорука за ношење маски све време била на снази, а да се сада појачава једном дозом законске обавезе и контролом.

Појашњава да је више младих људи који су заражени, да је ризик од компликација код њих мањи него код старијег становништва, али да свако може да има „Ахилову пету“, а да то и не зна.

„Не бих стао иза идеје да треба допустити заражавање млађих група, где ризик јесте мањи процентуално, у име стицања колективног имунитета“, рекао је Јанковић.

Упитан да прокоментарише изјаву свог колеге из Кризног штаба пулмолога Бранислава Несторовића „да је сада прави тренутак да се заразимо јер је вирус слабији“, Јанковић каже да он тако нешто не би могао да предложи.

„Не бих могао да предложим да се сви намерно заражавамо да бисмо раније стекли колективни имунитет јер ћемо тако разбуктати епидемију. Када разбуктимо епидемију онда ћемо имати тачно оно због чега смо превентивне мере од почетка спроводили, а то је већи број оболелих и преминулих и веће оптерећење здравственог система“, појаснио је он.

Ердоган шаље помоћ Санџаку
Председник Турске Реџеп Таип Ердоган издао је налог да се због тешке ситуације с корона вирусом упути помоћ Санџаку, потврдила је порталу СНеwс председница Бошњачког националног вијећа (БНВ) Јасмина Цурић, истичући да се први контигнет помоћи очекује у среду на краљевачком аеродрому.

„Обавештена сам да је председник Ердоган на састанку Већа министара данас издао налог да се под хитно у Санџак упути сва потребна помоћ. Очекујем да ће се прво доставити помоћ по спецификацији наше болнице“, рекла је председница БНВ.

Цурић је додала како се очекује да, осим опреме и лекова, стигну и екипе турских доктора и медицинара.

Извор: Тањуг, ФоНет