Србија

ГРАДСКЕ ПЛАЖЕ КРЕЋУ СА РАДОМ! Морате знати: Ове године ћемо се купати под новим правилима

Једна од мера које је донео Градски завод за јавно здравље Београд је та да плажни инвентар мора бити дезинфикован након сваког посетиоца.

Све градске плаже широм Србије биће отворене најкасније до 25. јуна, али купање и сунчање биће прилагођено новим условима после епидемије короне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дезинфекција на плажи Купалиште на Ади Циганлији, како је најављено, у Београду биће отворено 13. јуна, а лежаљке и пешкири овог лета мораће да буду удаљене бар 1,5 метара једна од друге. Исту дистанцу треба да држе и купачи у води.

Једна од мера које је донео Градски завод за јавно здравље Београд је та да плажни инвентар мора бити дезинфикован након сваког посетиоца. Осим прописане дистанце од 1,5 метара, све санитарне просторије обавезно морају бити опремљене тоалетним папиром, сапуном, папирним убрусима и дозерима за дезинфекцију руку. Канте за смеће у тоалетима морају бити бесконтактне, са поклопцима.

– Такође, канте морају бити постављене свуда по Ади Циганлији и потребно је редовно их празнити – кажу у Заводу за јавно здравље.

Поред тога, лекари апелују да свако онај ко има било какве симптоме, не долази на купање, а гостима плаже препоручују обавезно туширање пре и после купања у језеру, као и често прање и дезинфекцију руку како би се ризик од заразе короном свео ма минимум.

Исте овакве строге мере важиће и на новосадском Штранду, где је такође препорука да размак измеду купача и лежаљки буде метар и по, а сличне препоруке донете су иза купање на језерима широм Србије.

Купање на новосадском Штранду дозвољено је већ од краја маја. Непосредно пре званичног почетка сезоне Институт за јавно здравље Војводине изашао је са низом превентивних мера.

– Посетиоци Штранда требало би да једни од других буду удаљени 1,5 метара, како на плажи, тако и у води. Лежаљке и друга седећа места на купалишту и на плажи морају бити на истој раздаљини. На 100 метара квадратних у једном тренутку препоручено је да буде максимално 15 посетилаца. Средства морају постојати на неколико места на плажи, а јако је важно да плажни инвентар буде дезинфикован након сваког посетиоца – рекли су стручњаци Института и додали.

– Истакнута су и обавештења са смерницама о правилном понашању и мерама заштите којих се треба придржавати, а преко разгласа повремено се емитују поруке како би се посетиоци подсетили на неопходно одржавање физичке дистанце и поштовање других општих мера.

 

Извор: Srbijadanas.com/Информер