Регион

ИДЕМО НА МОРЕ! Важно обавештење! Ево када ће бити отворене границе за Србе

Од 15. јуна Грчка ће отворити границе за грађане Србије, најавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић, док би исто то требало да учини и Северна Македонија, ако епидемиолошки услови то дозволе, а свакако до краја месеца.

„Ми са БиХ имамо договор о слободном пролазу, као и с Мађарском и с Бугарском. Грчка је најавила да ће од 15. јуна то да примењује. Зато је нама важно да и са Северном Македонијом видимо у ком правцу ће се то даље одвијати и да ли ће људи моћи да путују“, рекао је Дачић у Нишу, где се састао са македонским колегом Николом Димитровим, коме је то била прва посета у иностранству од избијања епидемије корона вируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је пренео да су разговарали о мерама релаксације, односно олакшавања мера донетих у циљу спречавања ширења вируса корона.

„За мене су важни планови Северне Македоније, јер наши планови су јасни – ми смо отворили границе, сви странци, и грађани Северне Македоније, могу слободно да пролазе и долазе у Србију, без тестова и изолације, осим ако имају симптоме болести“, подсетио је Дачић.

Додао је да, имајући у виду да ни Србија ни Северна Македонија, нису „изолована острва“, важно да се све одлуке систематизују и да се зна ко у региону има какве прописе, јер је то оно што највише занима људе.

Дачић је навео и да Србија и Северна Македонија желе да наставе где су стале, да јачају односе.

Рекао је и да су разговрали о укидању свих непотребних препрека у било којој области и подсетио и на иницијативу „мини Шенген“.

„Генерално, да се трудимо да имамо што виши ниво заједничких именитеља, имајући у виду богату историју наших односа и пријатељство насих народа“, навео је Дачић.

Каже да Србија поздравља одлуку ЕУ да отвори преговоре о чланству Северне Македоније и истиче да би цео тај процес требало да иде брже и да сама ЕУ да нам да неке перспективе о ком временском периоду је реч.

„Али, то је веома тешко…“, додао је Дачић прекинувши реченицу када се зачуо авион како пролеће.

Димитров је додао:

„О ЕУ смо говорили“, а Дачић је на то у шали рекао: „Ево, чим сам споменуо ЕУ, одмах ме опомињу“.

„Све је у реду, подржавамо ЕУ“, додао је Дачић, након чега су се он и Димитров насмејали.

Дачић је наставио да му је драго да су се срели и да ће бити настављени билатерални састанци, као и да ће сутра бити у Италији, а прекосутра у Грчкој, где ће разговрати с грчким министром Никосом Дендијасом.

„Између осталог и о оном што смо најавили, а то је да направимо и трилатерални састанак Грчка – Северна Македонија – Србија који је Дендијас планирао да направи на Крфу одакле је он, а Србију за Крф везују многе успомене из Првог светског рата“, рекао је Дачић.

„Грађане највише интересује када ће бити отворене границе. Да будемо јасни, наше границе су отворене и грађани Северне Македоније могу слободно да пролазе без тестова и без мера изолације, а што се тиче граница Северне Македоније, њихов план је био да то буде од 15. јуна, а да ли ће се то десити зависи од њихове епидемиолошке ситуације, али свакако са циљем да се до краја јуна то и оствари“, рекао је Дачић.

Димитров му је на српском језику додао да је Дачић то добро разумео, а Дачић је узвратио да једни друге добро разумемо и без преводилаца.

Састанку је присуствовао и епидемиолог Бранислав Тиодоровић, додао је Дачић, приметивши да од ставова струке умногоме зависе и политичке одлуке о границама.

Извор: Курир.рс/Тањуг