Србија

ИМУНОЛОГ ЈАНКОВИЋ ШОКИРАО СРБИЈУ! Открио све о намерном заражавању: Тако се разбуктава епидемија

Фото: Јутјуб

Надали смо се да ћемо доћи до тога да имамо нула случајева, то се нажалост није догодило. Треба да уважимо да је овај вирус присутан и да има довољан потенцијал да нам науди још увек, рекао је за РТВ Пинк доктор Срђа Јанковић, имунолог.

Др Јанковић истиче да су све време знали да епидемија није готова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како каже, лична одговорност је основ свега, и додаје да су препоруке све време биле на снази, али да сада морају да се појачају законском обавезом и контролом.

„Са епидемиолошког становишта важно је да се оне поштују и спроводе“, рекао је др Јанковић.

Др Јанковић истиче да сада имамо много већи број младих људи који су заражени, што како каже, осликава механизам тога како су заражени.

„Било је доста окупљања без мера заштита које нису биле одговарајуће. То доприноси томе да је већи број младих заражен. То није тако лоше, јер они нису ризична група, али ипак у свакој групи имамо оне који су осетљиви а да то можда и не знају“, каже др Јанковић и додаје да нису само стари они који могу постати жртве коронавируса, као и да свако може имати „ахилову пету“ а да то и не зна.

Како каже, идеја да треба допустити заражавање група млађих људи, у име стицања колективног имунитета, није нешто иза чега би лично стао.

„Лично не могу да предложим да се сви намерно заражавамо да бисмо стекли колективни имунитет јер се тако разбуктава епидемија. А ако је разбуктамо, имаћемо тачно оно због чега смо превентивне мере од почетка и спроводили, а то је већи број оболелих и преминулих, као и веће оптерећење здравственог система, што индиректно води до већег броја преминулих“, рекао је др Јанковић.

Истиче да, иако је колективни имунитет важан, није сврсисходно пречицом ићи до њега.

Др Јанковић истиче да су жаришта локације где је вирус присутнији и одакле може да се прошири и даље.

„За сада онај део мера који има законску обавезу, односи се на места где је убрзано ширење вируса на делу, али у складу са ситуацијом, те обавезе се могу проширивати“, рекао је др Јанковић.

Извор: РТВ Пинк