Србија

ИМУНОЛОГ ЈАНКОВИЋ УПОЗОРИО СРБИЈУ! Ако будемо неозбиљни, чека нас сценарио Северне Македоније! Ево шта морамо да урадимо!

Фото: Јутјуб

Потенцијал за ново разбуктавање епидемије коронавируса постоји докле год имамо осетљиву популацију, каже имунолог др Срђа Јанковић. Тренутно смо, како каже, на „репу“ епидемије, што значи да постоје „џепови“ у којима се откривају заражени, и то углавном без симптома.

Истиче да је дистанца и даље најважнија мера, те да циљ сада није спроводити рестриктивне, него интегрисати превентивне мере у свакодневни живот, а то се најбоље постиже смањењем контаката на неопходни минимум.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На овај начин ризик заражавања своди се на минимум – каже Јанковић.

Имунолог, који и даље носи маску, каже да ће наставити то да чини и онда када симболично буде укинута епидемија, и то у ситуацијама у којима је ношење маске сврсисходно.

– Можда ћемо, када се заврше и епидемија и пандемија Ковида-19, имати нову свест о томе када све ношење маске помаже. Респираторне инфекције нису безазлене, није ни грип, стога није на одмет да се штитимо. Надам се да ћемо интегрисати превентивне мере против капљичних инфекција, без обзира на то како ће се завршити прича о Ковиду-19 – наводи Јанковић за „Ново јутро“.

Каже да драстично смањење контаката и одржавање дистанце обезбеђују да не дође до разбуктавања епидемије, док у супротном лако можемо да, оно што се тренутно дешава у Северној Македонији, видимо код нас.

– Поновни узлазни ток епидемије није немогућ – истиче имунолог.

Да ли антитела гарантују заштиту?

На питање које мучни многе – да ли антитела гарантују да се особа не може заразити коронавируса, др Јанковић каже да прецизног одговора нема.

– То нико не може да гарантује. Велика је веровтноћа да антитела штите и она код сличних вируса углавном имају заштитну улогу. Антитела сигурно имају одређену заштитну функцију и код инфекција коронавируса, међутим, још је прошло јако мало времена да бисмо могли да тврдимо да је заштита сто постотна и да је ефикасна код сваке особе. Постоје, али су ретке ситуације, да се неко зарази, преболи инфекцију, али да у његовој крви, из неког разлога нема антитела – каже имунолог.

Може ли се поново заразити онај ко је прележао коронавирус?

На питање може ли се, онај ко је прележао коронавирус, заразити поново, др Јанковић одговара потврдно, истичући да су у пракси забележени овакви случајеви, али без потврде да ли је вирус нестао из организма па опет дошао из спољашње средине, или је само заостао у организму.

– Коронавируси су РНК вируси, што значи да немају механизам да остану латентно присутни, да не могу да се успавају и притаје у нашем организму, али могу неко време да остану и након што симптоми престану – објашњава Јанковић.

 

Извор: Пинк.рс