Регион

ИСПЛИВАЛИ ДОКАЗИ ДА ЈЕ ВЛАСТ У ЦРНОЈ ГОРИ СВЕ ВРЕМЕ ЛАГАЛА! Брже-боље се предомислили и отворили границу са СРБИЈОМ!

Сад је ваљда свима све јасно.

Власти Црне Горе су у року од само сат времена промениле одлуку која се односи на отварање граничних прелаза.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, прво је било саопштено да се границе отварају за 26 земаља у које није спадала Србија. Да би брже боље, одлука била промењена, и без икаквих додатних објашњена на списак стављена и Србија.

Ово само показује да је све време одлука о затварању граница за грађане Србије била чисто политичка и да се није била заснована на здравственим разлозима.

Национално координационо тело за заразне болести (НКТ) одлучило је да од од сутра, 1. јуна, Црна Гора отвори све путне граничне прелазе према суседним државама који су били затворени у оквиру мера против ширења коронавируса

Ова одлука односи се и на путне граничне прелазе са Србијом, преносе Вијести.

Иначем за разлику од црногорске математике, на пример Немачка је предложила да се на целој територији ЕУ уведу прописи о слободном кретању међу земљама које имају до 50 заражених на 100.000 становника, током последњих дана.

Државе не воде на исти начин статистику када је реч о оболелима од короне. Наиме, неки као тренутно заражене воде само оне који су хоспитализовани. Ако би Србија водила такву рачуницу, могли бисмо да кажемо да имамо тек 558 оболелих од короне, у петак, односно 7,97 на 100.000 становника!

Црногорско Национално координационо тело навело је раније да ће „улаз бити дозвољен ако је стопа активних случајева Ковида-19 мања од 25 на 100.000 становника у држави из које посетилац улази у Црну Гору“, али овај аршин очигледно је био само лажни аргумент.

У саопштењу Националног координационог тела за заразне болести у Црној Гори наводи се да ће у поноћ бити отворени гранични прелази који су до сада били затворени.

Са Републиком Србијом:

Ранче – Јабука, на путном правцу Пљевља – Пријепоље; Вуче – Годово на путном правцу Рожаје – Тутин; Чемерно на путном правцу Пљевља – Прибој.

Са Босном и Херцеговином:

Шћепан Поље – Хум, на путном правцу Плужине – Фоча; Шула – Витина, на путном правцу Пљевља – Фоча; Ситница – Зупци на путном правцу Херцег Нови – Требињ; Метељка – Метаљка на путном правцу Пљевља – Чајниче.

Остаје привремено затворен путни гранични пријелаз Враћеновићи – Делеуша са Босном и Херцеговином на путном правцу Никшић – Билећа који је затворен 27. фебруара због градње граничне инфраструктуре.

Са Републиком Хрватском:

Кобила – Витаљина, на путном правцу Херцег Нови – Витаљина – Дубровник.

Са Републиком Албанијом:

Грнчар – Башким, на путном правцу Плав – Скадар; Сукобин – Мурићан на путном правцу Улцињ – Скадар.

– На овим путним граничним прелазима саобраћај путника и робе одвијаће се у складу са важећим мерама НКТ, дакле и са мером донетом у четвртак којом је прописано да приликом уласка у Црну Гору мера карантина не прописује грађанима Црне Горе и странцима са сталним или привременим боравком у Црној Гори који улазе из држава стопе потврђених активних случајева инфекције коронавирусом мањом од 25 случајева на 100.000 становника са листе Института за јавно здравље као и страним држављанима који су резиденти држава са листе и улазе из држава са те листе – пише у саопштењу.

Извор: Курир.рс/Вијести