Србија

Још један ВРТИЋ ЗАТВОРЕН: Васпитачица заражена, сви се тестирају осим деце !

Вртић „Прва радост“ у Житорађи затворио је прошле недеље своја врата, јер је установљено да је једна васпитачица зараженакорона вирусом.

Директор ове Предшколске установе Срђан Пиловић, рекао је за Телеграф да се запослена заразила ван установе, да је удаљена с посла и пре него што је тестирана јер је била у контакту са особом која је позитивна, а да су по добијању резултата да и она има ЦОВИД 19, сви остали запослени тестирани.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је, како је навео, имала контакт у групи са троје деце, али за њих Кризни штаб није препоручио тестирање.

– Запослена је имала контакт ван установе, након сазнања да је тај контакт позитиван, обавестила ме је и ја сам је удаљио са радног места. Тестирала се, и резултати да је позитивна стигли су у петак, после 16.30 сати. Након тога сам обавестио Кризни штаб, надлежну Школску управу и епидемиолошку службу. На препоруку Кризног штаба тестирани су сви запослени и у току дана би требало да стигну резултати – наводи Пиловић за Телеграф.рс.

У Пироту затворен вртић након што је откривено да је СЕРВИРКА ЗАРАЖЕНА корона вирусом
Он објашњава да у овој Предшколској управи, која има три објекта, не раде сви запослени, већ се рад одвија и преко вибер група. Васпитачица која је заражена ради у објекту у Житорађи, у којем је, док је она била на послу, било 6 васпитача, једна сестра на тријажи, један возач, два радника у кухињи, један радник у рачуноводству и ја, као директор.

– Тако да сам све запослене послао на тестирање, чак и оне који су на терену. Боље је и безбедније да сви буду тестирани – каже Пиловић за наш Телеграф.

На питање да ли су и деца тестирана, каже да штаб није дао такву препоруку:

– Заражена васпитачица је била у контакту са троје деце, пре него што је сазнала да је заражена. Међутим, Кризни штаб није донео одлуку да се деца тестирају, већ само сви запослени, и да се дезинфикују просторије. Такође, обуставили смо рад до даљњег до стизања резултата – рекао је директор ове Предшколске установе.

Према његовим речима, васпитачица није у болници у Нишу, већ је код куће и добро се осећа:

– Она није имала никакве симптоме. Малопре смо се чули са њом, код куће је и без икакве терапије.

Пиловић наводи да се први пут, откако је корона „крочила“ у нашу земљу, суочавају са оваквом ситуацијом.

– Све мере смо спроводили како треба. Дезинфиковали смо све објекте и истестирали све објекте, пре него што су вртићи опет почели да раде након паузе у току ванредног стања. Сви су били негативни. Шта више, и радница која је заражена је недељу дана пре него што је сазнала да је заражена, била на санитарном прегледу и све је било у реду – рекао је Пиловић за Телеграф.

Тидоровић: Деца ретко извор инфекције
Професор Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против короне каже за Телеграф.рс да ова ситуација није необична, и да их можемо још очекивати.

На питање зашто се упорно деца не тестирају из вртића у којима има запослених, објашњава:

– Деца што су деца изузетно ретко извор инфекције. Деца до 10 година немају те рецепторе да пренесу вирус, тако бар кажу педијатри – каже проф. др Тиодоровић.

Извор: Блиц.рс