loading...
Регион

КОРОНА СЕ ВРАТИЛА: Уведене нове мере на границама земаља у региону

Национално координационо тиело за заразне болести (НКТ) Црне Горе данас је на седници донело стратешку одлуку о даљем отварању Црне Горе – на списку земаља чији резиденти могу ући у Црну Гору уз негативан резултат ПЦР теста на САРС-ЦоВ-2 акредитоване лабораторије, стар не више од 48 сати су: Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Турска, Израел, Пољска, Румунија, Италија и Украјина. Србије на том списку и даље нема.

Једногласно је закључено да одлука о отварању према Србији може бити донета тек након што буде познат здравствени исход недавног спортског догађаја у Београду на којем је допуштено присуство десетина хиљада гледалаца чиме је произведен високи епидемиолошки ризик.

Резултати епидемиолошких и безбедносних провера указују да је након готово тридесет дана у којима у Црној Гори није било потврђених случајева инфекције вирус поново импортован и то неодговорношћу појединаца.

“Део нове политике отварања Црне Горе је и данашња одлука да се омогући долазак туриста из епидемиолошки сигурних делова појединих држава чартер летовима уз претходну комуникацију тур-оператера са нашим надлежним органима и билатерални договор на нивоу надлежних здравствених институција”, наводи се у саопштењу после одржане седнице.

ЦГ и БиХ

Црна Гора јуче је скинула Босну и Херцеговину са листе земаља из којих је могуће слободно ући у земљу, након што је утврђено да је већина активних случајева коронавируса импортована из Србије тако што су неодговорни појединци ушли у Црну Гору преко Босне и Херцеговине, саопштено је из црногорске владе.

„Улазак из БиХ од јуче могућ је за грађане Црне Горе, БиХ и држава са листе ИЈЗЦГ (Институ за јавно здравље Црне Горе) уз негативан ПЦР тест акредитоване БиХ лабораторије БиХ стар максимално 48 сати. Мера је на снази док Црна Гора и БиХ не договоре процедуре размене информација о контроли лица која преко БиХ долазе у Црну Гору из трећих држава“, наводи се на званичном твитер налогу Владе Црне Горе.

Директор Инстута за јавно здравље Бобан Мугоша казао је да је испитивање показало да има случајева који су импортовани путем који иде преко БиХ и из земаља које нису на листи, тако да су морали брзо да реагују. Грађани Црне Горе и странци са сталним боравком преко БИХ су из Србије улазили у Црну Гору са личном картом. БИХ је била на листи из које је био могућ слободан улазак док је из Србије забрањен.

Од јуче је такође поново обавезно ношење маски на свим јавним местима у Црној Гори, а директор Клиничког центра Црне Горе Јевто Ераковић изјавио је да се са сигурношћу може рећи да су сви новорегистровани случајеви корона вируса у Црној Гори увезени.

Проблеми са дербија

Он је објаснио да је јасно да је одлазак црногорских грађана на фудбалски дерби Партизан-Звезда који је игран у Београду довео до ове ситуације. Црна Гора је 2. јуна прогласила крај епидемије, јер није имала оболелих и 28 дана није било ниједног новозараженог.

Карантин у Словенији

Такође и словеначка влада пооштрила је јуче услове за улазак путника из “трећих” држава изван ЕУ, па је од поноћи за све који улазе из Србије (и са КиМ) и БиХ обавезан 14-дневни карантин или негативни тест на ковид-19. Словеначка влада образложила је да се у тим земљама бележи већи дневни раст оболелих од корона вируса и да су зато стављене на “црвену листу” епидемиолошки несигурних држава на којој је већ Северна Македонија.

Сви који у Словенију желе да уђу из држава с “црвене листе”, било да су словеначки држављани или странци мораће у обавезну изолацију или треба да поседују имају негативан тест не старији од три дана и који је обавезно урађен у некој од чланица ЕУ. Од поноћи више не важе ни претходно признати изузеци по којима се из тих земаља могло улазити без карантине и епидемиолошке потврде ако се радило о власнику некретнине или пловила у Словенији, а рок за транзит кроз Словенију из тих држава скраћује се са досадашњих 24 сата на 12 сати.

Министар унутрашњих послова Алеш Хојс рекао је, тумачећи данашњу одлуку, да је то учињено због ризика уноса коронавируса у Словенију и опасности могућег другог таласа епидемије.

За сада се рестрикције унутар Словеније неће пооштравати, али, ако се број дневних нових зараза не буде смањивао, могуће је да ће врло брзо поново бити смањен максималан допуштен број људи на јавним местима са садашњих 500 на 200. Према подацима словеначких епидемиолога, од 34 нова случаја у последњих десетак дана већи део је “увезен” из иностранства, док је секундарних инфекција у Словенији било 14. Хојс је упозорио да они који унесу вирус у Словенију одговарају казнено ако су полицији приликом уласка дали лажне податке о томе где су боравили и тако рескирали да пренесу заразу на друге људе.

Извор: Нова

loading...