Србија

КРИЗНИ ШТАБ ДОНЕО ХИТНУ ОДЛУКУ: Појавило се НОВО ЖАРИШТЕ У БЕОГРАДУ !

Фото: Јутјуб

Људи су били дициплиновани док су биле рестриктивне мере.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да није искључено да се други талас вируса врати и то јако интензивно и указао на нова жаришта у Србији, пре свега на студентски дом на Карабурми.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кон је казао да су људи били дициплиновани док су биле рестриктивне мере, а сада је све до питања нашег односа.

– Имате ситуацију да је у једном вртићу то кренуло, почело код једне особе која ради на одржавању хигијене и она је са три сараднице путовала и тако је дошло до заражавања. Срећом није било дужег контакта са децом и директог контакта дужег од 15 минута са васпитачицама, али су три васпитачице удаљене са посла – рекао је он.

Како је напоменуо, постоји и проблем због повратка 17.000 студената у Београд због испита, и потврдио је да се вирус појавио у студентском дому на Карабурми.

– Имате у Новом Пазару жариште након Бајрама и у Тутину. Појављују се жаришта и ми то све држимо под надзором, али спроводити тај надзор није једноставно. Ми сад имамо 250 контаката који су под надзором. Они су слободни људи, али из дана у дан се чујемо са њима и пратимо њихово стање – појаснио је Кон.

Епидемиолог Студентске поликлинике Мила Паунић наглашава да је ситуација у студентском дому у овом тренутку под контролом.

Мила ПаунићФото: YоутубеПринтсцреен/РТВ Студентски град
– Изолацију оболелих студената и контаката, решили смо ад хок, уз помоћ установе Студентски центар, која је пронашла простор за изолацију. Велику помоћ пружиле су нам колеге из Градског завода за јавно здравље Београд. Реч је о двадесетак студената и њихових контаката, који су у изолацији – каже др Паунић.

– Све установе у оквиру Студентског центра спроводе веома ригорозне превентивне мере. Домови су, међутим, густо насељени колективи, млади се интензивно друже, студентске собе су мале, и увек постоји претња да се инфекција прошири, и ми радимо све да се то не деси – наглашава др Паунић.

Према његовим речима, то што су мере укинуте, не значи да не постоји никаква контрола.

– Ми се сатиремо од посла да нађемо контакте, а ви имате ситуацију да неко уопште не корсити заштитна средства. Она су за хроничне болеснике и старије обавезујућа. Ако се овако настави може да се деси да на томе инститирам – казао је он.

Кон је додао да не можемо да се играмо са тим и да се дозволимо да се вирус врати у неком интензивнијем таласу.

– Ако сте старија особа и морате да идете у продавницу, носите маску и немојте да прилазите некоме на метар – закључио је Кон.

Према његовим речима, повећање пацијената на респираторима показују да вирус није ослабио.

– Његов потенцијал преношења је ослабио, али то је везано за сезону. То је оно на шта ми и даље рачунамо, ми не можемо да дочекамо такво повећање као што је било у 5. и 6. недељи – рекао је он.

Кон је казао да је ситуација са студентима, домовима за старе и празнике показала да је виру жив и преносив.

– Нема алтернативе, ми морамо да се отворимо и да живимо, ако то не будемо урадили, нећемо имати средстава да очувамо здравствени систем. Ми смо исцрпели могућнсоти везане за ванредно стање – казао је Кон.

Извор: Srbijadanas.com