Регион

Летовање више неће бити исто, ГРЦИ разочарани !

Премијер је рекао да су га охрабрили резултати грчке статистичке службе за први квартал године.

Ова година била је потпуно другачија него што се очекивало због нове пандемије корона вируса, рекао је премијер Кириакос Мицотакис у позоришту на отвореном Егли у четвртак увече „и ово лето ће бити другачије од оног што смо планирали“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Представљајући кампању „Рестарт туризма“ у Запион Холу и кратак промотивни видео намењен страној публици и друштвеним платформама у иностранству, како би охрабрио туристе да дођу у Грчку, Мицотакис је рекао да је пандемија „донела дубоку економску кризу за коју се надамо да је привремена.“

Премијер је рекао да су га охрабрили резултати грчке статистичке службе за први квартал године, који су показали да је рецесија у Грчкој била 0,9 одсто, што је стопа знатно нижа него у осталим земљама еврозоне где је просечно износила -3,2 одсто за јануар – март. Међутим, упозорио је да ће други квартал бити веома тежак.

– Грчка економија је с великом снагом дочекала кризу изазвану корона вирусом. Други квартал биће веома тежак, а надамо се да ће се ствари поправити од трећег квартала надаље – рекао је премијер публици.

– У Грчкој смо се слагали јер смо сви заједно радили и слушали савете специјалиста“, рекао је Мицотакис, „и успех у суочавању са пандемијом омогућава нам да се постепено враћамо новој економској нормалности, отварајуцћ секторе постепено“.

Туризам, сектор за који је грчка економија везана на више начина, не може да буде изузет из овог постепеног отварања, напоменуо је.

Власти ће „бити веома строге“ у погледу захтева да се запослени у туризму стриктно држе мера личне заштите, а ако на међународном нивоу не буде било проблема, Грчка ће омогућити „скоро свим земљама“ да дођу у Грчку, рекао је, поменувши забрану летова из земаља са великим бројем заражених. Пошто летови из иностранства почињу 15. јуна, туристи ће „доћи у Грчку која је иста, али истовремено различита“, нагласио је премијер.

– Они ће морати стално да поштују основне хигијенске протоколе. Заштита јавног здравља, сигурност посетилаца и радника у туризму остају наш главни приоритет о коме се не може преговарати. Наша је предност што ћемо лети бити више на отвореном, где си, како стручњаци кажу, могућности за заразу знатно смањене“.

Извор: Ало.рс